ياشاسين شاهين دژ
یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:40 ::  نويسنده : علي
 
 

آلانیا

 آلانیا (به ترکی: Alanya) نام شهری تاریخی در کشور ترکیه است که در در ۱۳۵ کیلومتری شهر آنتالیا قرار دارد. در این شهر اماکن مسکونی و توریستی فراوانی وجود دارند.

قلعه سلجوقی که در سده ۱۳ میلادی ساخته شده، مانند تاجی بر سر شبه‌جزیره آلانیا قرار دارد. همچنین قلعه ۸ ضلعی و تاریخی قلعه دختر نیز از مکان‌های دیدنی آلانیا است.

تاریخچه

آلانیا در طول تاریخ، بخشی از سرزمین کیلیکیه (Kilikya) و همچنین بخشی از سرزمین پامفیلیا (Pamfilya) محسوب می‌شد و بخشی از امپراتوری ایران بود. سپس زیر سلطه و حاکمیت یونانیها و رومی‌ها درآمد. در دوره امپراتوری روم شرقی نیز به آن نام (Kolonoros) به معنای «کوه زیبا» داده شد. علاءالدین کی‌قباد، پادشاه سلجوقی در سده ۱۳ میلادی نام شهر را به «علائیه» تغییر داد. نهایتا آلانیا در سال ۱۴۷۱ میلادی، ضمیمه امپراتوری عثمانی گردید

آب و هوا

آلانیا دارای آب و هوای معتدل مدیترانه‌ای است. زمستان‌های شبه‌جزیره آلانیا، بارانی و مرطوب و تابستان‌های آن، گرم و خشک است. میانگین گرمای سالانه آن ۱۹ درجه سانتی‌گراد و دمای آب دریا ۲۱ درجه سانتی‌گراد است.

منابع

  1. Prachniak, ‎James. The Georgetown Independent ed. March 31 2008.  Retrieved on 2008-03-28.
  2. Rogers, ‎J. M. Anatolian Studies 26 (1976): 82 83 85 97–98.  Retrieved on 2007-09-24.
  3. به ترکیه سفر کنید (سفارت ترکیه در تهران)
یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:36 ::  نويسنده : علي
 
 

ماهسون کیرمزی‌گول

ماهسون کیرمیزی‌گول
نام اصلی عبدالله بازنجیر
نام مستعار محسون کرمزیگول
زادروز ۲ آوریل ۱۹۶۹(۱۹۶۹-04-0۲) ‏(۴۳ سال)
روستایی در استان دیاربکر , Flag of Turkey.svg ترکیه
اهل کشور ترکیه
سبک‌ها آرابسک
کار(ها) خواننده, ترانه سرا, کارگردان, بازیگر, فیلمنامه نویس
مدت کار ۱۹۹۳-تاکنون
وب‌گاه وب‌گاه رسمی

ماهسون کیرمزی‌گول (به ترکی استانبولی: Mahsun Kırmızıgül) خواننده، بازیگر و گارگردان کردی-ترکی است که از نژاد زازا در ترکیه میباشد. او تاکنون چندین آلبوم موفق در کشور ترکیه منتشر نموده و از سال ۲۰۰۷ نیز فعالیت‌های حرفه‌ای خود را در دنیای سینما آغاز نموده‌است. اوج فعالیت‌های هنری وی نویسندگی، کارگردانی و بازیگری در فیلم پنج مناره در نیویورک است که هنرمندان مشهوری همچون رابرت پاتریک، جینا گرشون، دانی گلور و مصطفی صندل در آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. محسون کرمزیگول در سال ۲۰۰۹ با ساخت فیلم ضد جنگ خود به نام خورشید را دیدم، نامزد جایزه اسکار برای بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان بود که البته موفق به دریافت آن نشد. این فیلم به خاطر انتقادات شدید خود از سیاست‌های ملی گرایانه رژیم ترکیه و از سوی دیگر اعتراض به سیاست‌های جنگ طلبانه حزب کارگران کردستان (پ ک ک)، بشدت از سوی سیاستمداران کشور ترکیه و البته گروه پ ک ک مورد انتقاد قرار گرفت. وی تا پایان سال ۲۰۱۰ در مجموع سه فیلم ساخته که فروش کلی آنها بالغ بر ۵۰ میلیون دلار است. ]].

آلبومهای حرفه‌ای

  • نیلوفر (۱۹۹۱)
  • اگر دنیا اینست پادشاه آن تو هستی (۱۹۹۳)
  • از ۱۲ آماده خواهم شد (۱۹۹۴)
  • حقوق بشر (۱۹۹۵)
  • همشهریم عاشقتم (۱۹۹۶)
  • از پا نیافتادم (۱۹۹۸)
  • خسته شدم (۲۰۰۰)
  • گوش کن(٢٠٠٦)
  • سودالییم (١٩٩٧)
  • زرد زرد (٢٠٠٤)

فیلم‌های سینمایی

  • فرشته سفید (۲۰۰۷)
  • خورشید را دیدم (۲۰۰۹)
  • بالهای شب (۲۰۰۹)
  • پنج مناره در نیویورک (۲۰۱۰)

 

سریال‌های تلویزیونی

  • عشق در تبعید (۲۰۰۵)

. زندگی ادامه دارد(۲۰۱۱)

منبع‌ها

یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:33 ::  نويسنده : علي
 
 

تارکان

تارکان
تارکان
تارکان
اطلاعات هنرمند
زادروز ۱۷ اکتبر ۱۹۷۲
اهل کشور ترکیه
سبک‌ها پاپ، پاپ راک، سول، دنس
کار(ها) خواننده، آهنگساز، ترانه نویس، تولید کننده، رقصنده
ساز(ها) آوازخوان
مدت کار ۱۹۷۲ -
ناشر(ها)
وب‌گاه Tarkan.com

تارکان تِوِت‌اوغلو (تولد: ۱۷ اکتبر ۱۹۷۲ شهر آلزی آلمان) مشهور به تارکان یکی از مطرح‌ترین ومشهورترین خوانندگان ترکیه‌است. او با فروش 2۹ میلیون آلبوم از موفق‌ترین خوانندگان ترکیه محسوب می‌شود و به او لقب شاهزاده پاپ داده‌اند(مگااستار، یعنی بزرگترین ستاره هم از القاب او میباشد) شهرت او در کشورش با شهرت الویس پریسلی در امریکا مقایسه شده‌است. او با تک آهنگ لوس مشهور شد و فعالیتش را ادامه داد.

زندگی نامه

تارکان در آلمان از علی و نجمه بدنیا آمد. نام او از یکی از پادشاهان قدیم ترک گرفته شده و به معنای قوی و بزرگ می‌باشد.او دارای چهار خواهر به نامهای ادنان و گولای و نورای و هدنان ویک برادر به نام هاکان می‌باشد.

فعالیتابتدای کار

زمانی که خانواده تارکان به ترکیه بازگشتند او در مدرسه موسیقی کارامورسل شروع به یادگیری موسیقی کرد و کم کم با کمک کمپانی Istanbul Plak اولین آلبوم خود را به نام ، عرضه کرد که این آلبوم باموفقیت چشمگیری ۷۵۰ هزار کپی فروخت و جوانان ترکیه را به سوی خود کشاند. برای این آلبوم او با اوزان چلاکوغلو تنظیم کننده همکاری کرد . چهره جذاب و انقلابی، استیل خاص و گوشواره اش او را بیشتر مورد توجه قرار می‌داد.

شیکیدیم۱۹۹۴تا۱۹۹۶

موفقیت آلبوم اول تارکان باعث شد تا خواننده مطرح زن ترکیه سزن آکسو برای آلبوم دومش با او همکاری کند تا آلبومی که خیلی‌ها منتظرش بودند هر چه بهتر به بازار آید.آلبوم ، بافروش دو میلیون کپی در ترکیه و ۷۵۰ هزار کپی در اروپا نام تارکان را بر سر زبان‌ها انداخت.این اولین فروش بی سابقه یک خواننده ترک در اروپا بود .تک آهنگ

بوسه‌های جهانی ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰

در جولای سال ۱۹۹۷ تراک لوس Simarik شروع طوفانی تبلیغات در ترکیه را از آلبوم سوم او به همراه داشت. تارکان برای این آلبوم که تهیه اش سه سال طول کشید بار دیگر با سزن آکسو و اوزان چلاکوغلو همکری کرد. این آلبوم ۴٫۵ میلیون کپی در ترکیه فروخت و دومین آلبوم پرفروش تاریخ ترکیه می‌باشد. تک آهنگ لوس در چارت‌های کشورهای اروپایی مانند نروژ وفرانسه وسوییس و آلمان و... در رده اول تا سوم قرار گرفت.این آهنگ که صدای ماچ کردن تارکان شنیده می‌شود توسط بسیاری از خوانندگان دنیا تقلید شد از جمله هولی والانس که آن را با نام Kiss_Kiss دوباره خوانی کرد. به دنبال موفقیت تک آهنگ تارکان آلبومی گلچین از کارهایش عرضه کرد به نام

کارما ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۲

در ژانویه ۲۰۰۱ تارکان تحت برند بین‌المللی پپسی آلبوم

دودو ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۴

اولین آلبو تارکان با برند کمپانی خوذش HITT Production در تابستان سال ۲۰۰۳ با نام زنDudu وارد بازار شد.این آلبوم شامل ۵ تراک و ۵ ریمیکس بود و بیش از یک میلیون کپی فروخت. تارکان برای این آلبوم تیپ اسپرت تر و پوشیده تری به خود گرفت و جنبه جذابیت شهوانی در رده دوم کارش قرار گرفت.

نزیکتر بیا ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶

در سال ۲۰۰۵ بالاخره پس از ده سال تارکان اعلام کرد که آلبوم انگلیسی او آماده شده‌است.او از سال ۱۹۹۵ با کمک تهیه کننده مشهور احمد ارتوگان کار را برای آلبوم شروع کرده بود ولی آن را عقب می‌انداخت. در نهایت در ۱۰اکتبر ۲۰۰۵ تارکان تک آهنگ Bounce عرضه کردو آلبوم Come Closer در ۷ آوریل سال ۲۰۰۶ در اروپا و آمریکا عرضه شد. تارکان با نویسندگان خوانندگانی مانند بریتنی اسپیرز و شکیرا و همچنین رپر مشهور همکاری کرد.همچنین او در چندین شوی تلویزیونی در اروپا ظاهرشد تا آلبومش را تبلیغ کند. این آلبوم موفقیت چشمگیری بر خلاف انتظارات نداشت همچنین چندین تراک از آلبوم قبل از عرضهٔ رسمی بر روی اینترنت پخش شد و هزاران دانلود غیرمجاز صورت گرفت و فروش آن نتوانست موفقیت‌های آلبومهای قبلی را تکرار کند.

متامورفوز ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸

در کریسمس سال ۲۰۰۸ تارکان آلبوم متامورفوز(تغییر) را به بازار عرضه کرد که با وجود جو بد علیه او در هفته اول ۳۰۰۰۰۰ کپی فروخت و بهترین آلبوم سال ۲۰۰۸ در ترکیه لقب گرفت. این آلبوم بین همه مردم و حتی منتقدان بسیار محبوب شد و آنرا بهترین آلبوم تارکان می‌دانستند در حالیکه عده‌ای نیز آنرا بدترین آلبوم تارکان می‌دانند. این آلبوم شامل ده آهنگ بود که ویدویوی اول آن برای تراک Vay Anam Vay عرضه شد. ویدیوهای بعدی شامل Pare Pare- Arada Bir -Dilli Duduk است. ویدیوی Dilli Duduk نیز نامزد برترین ویدیوی سال شد.

۲۰۱۰ Adimi Kalbine Yaz

تارکان در july 2010 آلبوم جدید خود به نام Adimi Kalbine Yaz را به بازار عرضه کرد. آهنگ‌های این آلبوم بیشتر به کارهای قدیمی تارکان شبیه است و تارکان در این آلبوم دوباره با ترکیب سازهای سنتی ترکی با سازهای دیگر به سبک قدیمی خود برگشته است. این آلبوم با استقبال فوق العاده ای روبه رو شد و در هفته اول عرضه بیش از 225000 نسخه آن به فروش رفت.این آلبوم در جشنواره ی موسیقی کرال ترکیه در سال 2011 افتخارات زیادی کسب کرد.تارکان در این جشنواره به عنوان بهترین خواننده ی مرد سال ترکیه انتخاب شد.

آلبوم شناسی

  • Yine Sensiz - 1992
  • Aacayipsin - 1994
  • Ölürüm Sana - 1997
  • Tarkan - 1998
  • Karma - 2001
  • Dudu - 2003
  • Come Closer - 2006
  • Metamorfoz - 2007
  • Metamorfoz Remixes - 2008
  • Adımı Kalbine Yaz - 2010
یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:18 ::  نويسنده : علي
 
 

احمد کایا 

احمد کایا
زادروز ۲۸ اکتبر ۱۹۵۷
ملاطیه , Flag of Turkey.svg ترکیه
درگذشت ۱۶ نوامبر ۲۰۰۰ (۴۳ سال)
پاریس , Flag of France.svg فرانسه
علت مرگ سکته قلبی
آرامگاه گورستان پرلاشز, پاریس
ملیت ترکیه
نژاد کردتبار, ترک‌تبار
شناخته‌شده برای خواننده
همسر گؤلتن کایا هایال اوغلو

احمد کایا (به ترکی: Ahmet Kaya) (۱۹۵۷-۲۰۰۰)، خواننده کردتبار اهل ترکیه بود. او بنیانگذار سبک اعتراض‌خوانی در موسیقی کشور ترکیه‌است، او به هر دو زبان ترکی و کردی آواز می‌خواند.


 

زندگی و کار

احمد کایا خوانندهٔ شهیر ترکیه در سال ۱۹۵۷ در شهر ملاطیه ترکیه به دنیا آمد. او از پدری کرد و مادری ترک در شهر عمدتا ترک نشین و علوی نشین ملاطیه به دنیا امد "منبع ویکی پدیای انگلیسی"

در زمان نوجوانی به خاطر شرایط دشوار زندگی پدر، به همراه خانواده به شهر استانبول نقل مکان کردند. پدر او که قبلا در یک کارخانه نساجی کار می‌کرد در استانبول در نمایشگاهی به پادوئی مشغول شد. خود در وصف این وضعیت می‌گفت:

«هر روز که از مدرسه به سوی خانه می‌رفتم پدر را میدیدم که مشغول شستشوی اتومبیل است و همه گاه پیش خود می‌گفتم هنگامی که بزرگ شدم برای پدر نمایشگاهی خواهم خرید تا ارباب خود باشد.»

اما این رویائی بیش نبود چرا که اندکی بعد پدر با مرگ خود، خانواده را تنها گذاشت. او که کوچکترین عضو خانواده بود در شرایط بسیار دشوار و سخت گذران زندگی می‌کرد.خود می‌گفت

«روزهائی بود حتی قادر به تهیه بلیط برای استفاده از اتوبوس شهری نبودم.»

دوران جوانی کایا برابر شد با کودتای کنان اورن و خفقان شدیدی که بر فضای سیاسی جامعه ترکیه‌ تحمیل گردید.او که به شدت مخالف وضع موجود بود در سال ۱۹۸۵ به کمک دوستان خود آلبومی از ترانه‌هایش را منتشر کرد که به گفته‌اش هیچ امیدی به استقبال آن از طرف مردم نداشت و تنها در پی آن بود که بوسیلهٔ ترانه‌هایش اعتراض خود را را به شرایط حاکم اعلام دارد. چند روز پس از عرضه آلبوم ماموران قضایی ترکیه کاست او را به دلیل وجود چند ترانهٔ سیاسی جمع آوری نمودند.پس از اعتراض فراوان، در نهایت فروش کاست او آزاد اعلام شد. همین فعل و انفعالات سبب شهرت نام کایا گشت و کاست او با استقبال نسبتا خوبی مواجه شد. آلبوم دوم او ترانهٔ شفق نام داشت. وجود شعری به همین نام از ﴿اولکو تامر﴾ که به دلیل داشتن افکار سیاسی در انتظار اعدام بود، موجب آوازهٔ هر چه بیشتر کایا شد.

اما کایا در سال ۱۹۸۷ در پی آشنایی با یوسف هایال اوغلو  فصل جدیدی را در زندگی هنری خود آغاز کرد. آلبوم بپا می‌خیزیم که بیشتر شعرهایش از هایال اوغلو بود در شرایط انسداد شدید سیاسی ترکیه، او را در زمرهٔ خوانندگان برتر و معترض ترکیه قرار داد.

کایا در تمام سالهای خوانندگی با شعرای بزرگ ترکیه همکاری کرد. علاوه بر هایال اوغلو، بزرگانی همچون آتیلا ایلهان و اورهان کوتالاز جمله شعرائی بودند که کایا از شعرهای آنها استفاده می‌کرد. لقب کایا «دموکرات خسته» بود که برگرفته از کاستی به همین نام از او بود. حضور او در هر مکانی مشکلاتی را بوجود می‌آورد چرا که با سخنانش مخالفان آزادی در ترکیه را آزار می‌داد. به همین جهت، کایا سالها از اجرای کنسرت در داخل ترکیه محروم شده بود. خود می‌گفت کاری خواهد کرد که هیچ گاه از ذهن مخالفانش پاک نگردد و همه گاه آنها را خواهد آزرد. یک بار در برنامه‌ای تلوزیونی اعلام کرد کفن خویش را هر زمان با خود حمل می‌کند و هر لحظه آمادهٔ مرگ در راه آزادی‌ است.


کایا در سال ۹۸ در مراسم اهدای جایزهٔ سال به برترینهای ترکیه جوایز انجمن روزنامه نگاران اعلام کرد که در آلبوم جدید خود ترانه‌ای کوردی اجرا خواهد کرد و سپس کانالهای رسانه‌ای ترکیه را مخاطب قرار داد و گفت: من مطمئن هستم که ترکیه کانالهایی پر دل و جرات دارد که بتواند این ویدیوی مرا پخش کند. همین مساله موجب گردید که مخالفان کردهای ترکیه که همان ملی گرایان افراطی آن کشور بودند، اعتراض وسیعی به او نمایند. به دلیل وقوع درگیری‌هایی در آن مراسم، روز بعد دادگاه امنیتی ترکیه کایا را احضار نموده و بازداشت کرد. ساعاتی بعد، پس از اعتراض وکلای کایا، او را به قرار وثیقه آزاد کردند. کایا متهم بود که سالها قبل در چند کشور اروپایی از جمله بلژیک و آلمان کنسرتهایی به حمایت از حزب پ. ک. ک برگزار کرده‌است.چند ماه بعد از این ماجرا، کایا به قصد برگزاری کنسرت راهی فرانسه شد و به دلیل جو نامناسب ترکیه بر اثر غوغای رسانه‌های گروهی علیه‌اش، تصمیم به اقامت در آن کشور گرفت. او به کمک همسر فرانسوا میتران رئیس جمهور فقید فرانسه، توانست اقامتی یکساله دریافت کند. در همین حال کایا در دادگاه ترکیه به ده سال حبس بصورت غیابی محکوم گردید.

مرگ

چند ماه پس از این وقایع، در صبحگاه ۱۶ نوامبر ۲۰۰۰ در سن ۴۲ سالگی به سبب حمله قلبی در شهر پاریس دیده از جهانفرو بست. البته به گفتهٔ دولتمردان ترکیه و روزنامه‌های آن کشور این مرگ، یک مرگ طبیعی بود، اما عدهٔ زیادی بر این عقیده بوده و هستند که احمد کایا را مسموم ترور کرده‌اند، البته تا به امروز طرفداران تلوزیونی و روزنامه‌ای احمد کایا پیگیر این مسئله بوده و هر از چند گاهی مطالبی در این مورد پخش و چاپ می‌کنند.


او در سال ۲۰۰۰ در پاریس به دلیل سکته قلبی درگذشت و در گورستان پرلاشز دفن شد. همسر او گؤلتن کایا هایال اوغلو با بازگرداندن جنازه‌اش به ترکیه مخالفت نمود و اعلام کرد که ترکیه کنونی شایستگی آن را ندارد که مرد بزرگی چون او در خاک‌آن دفن گرددو تا زمانیکه ترکیه به یک کشور آزاد و دموکرات تبدیل نگردیده، اجازه بازگرداندن جنازه‌اش به ترکیه را نخواهد داد.

شعار کایا احترام به عقیده و آزادی اندیشه بود و عمر خود را نیز در این راه نثار کرد. تاریخ ترکیه، کایا رابخاطر تاثیری که بر موسیقی و فضای سیاسی برگرفته از آن گذاشت هرگز فراموش نخواهد کرد.

آلبوم‌شناسی

کایا در مجموع ۲۷ آلبوم از ترانه‌هایش به یادگار گذاشته‌است. معروفترین آلبوم او ترانه‌هایم برای کوه‌ها منتشر شده به سال ۹۴ نام دارد که بیش از ۱٫۵ میلیون کاست فروش کرد و جز پر فروشترین آلبومهای تاریخ موسیقی ترکیه‌است. معروفترین اثر او با گریه‌هایمان از همین آلبوم است که موافقان و حتی مخالفانش را به تحسین واداشت. شعر ترانه‌های او در قالب سبک پروتست ارائه شده و بدین سبب او را بنیانگذار سبک پروتست در ترکیه می‌دانند. آنچنان که از لحاظ موزیک او را پایه گذار سبک موسیقی آزاد درترکیه می‌خواند. البته ترانه‌هایی مربوط به فولکولور ترکی شرق ترکیه هم دارد که بسیار به ترکی آذری شبیه و یا حتی همسان هستند. او همچنین آوازهایی با استفاده از شعر و آهنگ به جا مانده از صوفیان قرون میانهٔ ترکیه مانند «پیرسلطان ابدال» اجرا کرده‌است. رک گویی و جرات فراوان از مشخصه‌های بارز کایا بود. خود می‌گفت که همیشه بر لبه پرتگاه گام بر می‌دارد و از این کار نیز هیچ ابائی ندارد.

Ahmet Kaya - Aglama Bebegim-۱۹۸۵

Ahmet Kaya - Acilara Tutunmak-۱۹۸۵

Ahmet Kaya - Safak Turkusu-۱۹۸۶

Ahmet Kaya - An Gelir-۱۹۸۶

Ahmet Kaya - Yorgun Demokrat-۱۹۸۷

Ahmet Kaya – Baskaldiriyorum-۱۹۸۸

Ahmet Kaya - Resitaller ۱-۱۹۸۹

Ahmet Kaya - Iyimser Bir Gul-۱۹۸۹

Ahmet Kaya - Resitaller ۲-۱۹۹۰

Ahmet Kaya - Sevgi Duvari-۱۹۹۰

Ahmet Kaya - Basim Belada-۱۹۹۱

Ahmet Kaya - Dokunma Yanarsin-۱۹۹۲

  Ahmet Kaya - Resitaller ۳-۱۹۹۲

Ahmet Kaya – Tedirgin-۱۹۹۳

Ahmet Kaya - Sarkilarim Daglara-۱۹۹۴

Ahmet Kaya - Beni Bul-۱۹۹۵

Ahmet Kaya - Yildizlar ve Yakamozlar-۱۹۹۶

Ahmet Kaya - Dosta Dusmana Karsi-۱۹۹۸

Ahmet Kaya - Hoscakalin Gozum-۲۰۰۱

Ahmet Kaya - Birazda Sen Agla-۲۰۰۳

Ahmet Kaya - Kalsin Benim Davam-۲۰۰۵

Ahmet Kaya - Dinle Sevgili Ülkem

Ahmet Kaya - Gözlerim Bin Yasynda

Ahmet Kaya – siirler

Ahmet Kaya - Ya Ryza Simdi

Ahmet Kaya & Ferhat Tunç & Emre Saltyk - Yağmur Türküleri

Ahmet Kaya & Selda Bağcan - Kocero ahmetkaya - ropörtaj

ahmet kaya & ibrahim tatlises

جستارهای وابسته

وب‌گاه جهان موزیک

منابع

یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:14 ::  نويسنده : علي
 
 

امراه

امراه در ۱ ژانویه سال ۱۹۷۱ میلادی برابر با ۱۳۵۰ شمسی در شهر ارگانی در استان دیار بکر بدنیا آمد.امراه در ۵/۱ سالگی پدرش را از دست داد. صدای او زمانیکه در مدرسه موسیقی مشغول تحصیل بود توسط استادش کشف شدو در همان زمان اولین آلبوم آماتوری خود را وارد بازار کرد به طوری که پس از پایان دوره متوسطه ۴ آلبوم را به طور آماتور اجرا کرد که توانست نظر خیلی‌ها رو بخودش جلب کند.امراه زمانیکه فقط ۱۳ سال داشت اولین آلبوم حرفه‌ای خود را در دیار بکر خواند. ودر همان سالها به خاطر موفقیت و محبوبیتش در بین مردم لقب امراه کوچک را گرفت.امراه به خاطر اینکه کار خوانندگی را از کوچکی شروع کرده است تاکنون آلبوم‌های فراوانی وارد بازار کرده است و با اینکه سن زیادی ندارد اما جزء باسابقه‌ترین خواننده‌های ترک به حساب می‌آید که این خود افتخاری برای امراه است.امراه هر زمان که کنسرتی اجرا می‌کند استادیوم پر از تماشاچی می‌شود که از این لحاظ در بین خوانندگان ترک رکورد دار است به طوری که در سال ۱۹۹۴ برای اولین بار یک خواننده ترک توانست یک استادیوم پنجاه هزار نفری را پر کند.امراه در ایران نیز طرفدارن زیادی دارد.او سال ۲۰۰۵ میلادی یک ترانه فارسی به نام بی تو هر گز با شهیاد خواننده ایرانی اجرا کرده است.

آلبوم‌ها

  • ۱۹۸۴ Ağam Ağam
  • ۱۹۸۴ Gülom
  • ۱۹۸۵ Yaralı
  • ۱۹۸۶ Boynu Bükükler
  • ۱۹۸۷ Ayrılamam
  • ۱۹۸۸ Selam Sevdiklerime
  • ۱۹۸۹ Sevdim
  • ۱۹۹۰ Neşeliyim
  • ۱۹۹۱ Hoşgeldin Gülüm
  • ۱۹۹۲ Sen Gülünce
  • ۱۹۹۲ Bahar Konseri
  • ۱۹۹۳ Haydi Şimdi Gel - Emrah '۹۳
  • ۱۹۹۴ Sevdimmi Tam Severim
  • ۱۹۹۶ Narin Yarim
  • ۱۹۹۸ Dura Dura
  • ۲۰۰۰ Ya Hey
  • ۲۰۰۲ Ar+ı
  • ۲۰۰۴ Kusursuzsun
  • ۲۰۰۵ Dön
  • ۲۰۰۶ Adın Ne Senin
  • ۲۰۰۷ Best Of...
  • ۲۰۰۸ Yelpaze
  • ۲۰۱۱ Terzinin Oğlu

منبع

وب‌گاه رسمی امراه

یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 9:12 ::  نويسنده : علي
 
 

امره آیدین

امره آیدین
Emreaydin.jpg
 
اطلاعات هنرمند
زادروز ۲ فوریه ۱۹۸۱
سبک‌ها راک
کار(ها) خواننده، ترانه‌سرا
مدت کار ۲۰۰۲ - اکنون
ناشر(ها) /
وب‌گاه EmreAydin.org

امره آیدین (به ترکی: Emre Aydın) خواننده و ترانه‌سرای راک ترکیه است. امره قبلا خوانندهٔ گروه بوده‌است.

 

آلبوم‌ها

با ۶ جاده
  • ۶. Cadde - (۲۰۰۳)
آلبوم مستقل
  • Afili Yalnızlık - (۲۰۰۶)
  • Kağıt Evler - (۲۰۱۰)

منابع

  • «Emre Aydın»(ترکی)‎. MTV Türkiye. بازبینی‌شده در ۳ ژانویه ۲۰۰۸. 
یک شنبه 16 مهر 1391برچسب:, :: 8:3 ::  نويسنده : علي
 
 

ازمیر
ازمیر İzmir
 
 
 
نام رسمی ازمیر
نام به زبان محلی به ترکی:İzmir
کشور Flag of Turkey.svg ترکیه
شهردار  
ارتفاع از سطح دریا 30 متر
جمعیت کل
(۲۰۰۷ میلادی)
4,500,000 نفر
منطقه‌ زمانی UTC + 2
پیش شماره تلفنی 232 (90+)
وب سایت وب سایت شهرداری ازمیر

ازمیر یکی از شهرهای ترکیه است. ازمیر سومین شهر بزرگ ترکیه بعد از استانبول و آنکارا از لحاظ بزرگی و دارای موقعیت ممتاز بعنوان شهری تجاری، صنعتی و بندری. جمعیت آن طبق آخرین سرشماری در سال ۲۰۰۸ میلادی ۳٫۷۳۹٫۳۵۳ نفر می‌باشد. این شهر در ساحل دریای اژه قرار دارد. همه ساله ازمیر میزبان تعداد زیادی نمایشگاه و کنگره‌های مختلف صنعتی، تجاری و علمی است. دانشگاههای معتبری در این شهر وجود دارد که از جمله بارزترین آنها می‌توان به دانشگاه صنعتی ازمیر اشاره نمود که رشته‌های فنی و مهندسی در آن تدریس می‌شود. ازمیر یکی از جاذبه‌های توریستی ترکیه نیز به حساب می‌آید.سراسر جنوب ازمیر دارای سواحل زیبای ماسه‌ای، آثار تاریخی متعدد از دوره‌های پیشین همانند شهر تاریخی افس یکی از بزرگترین و زیباترین شهرهای باستانی در دنیا و آبهای معدنی در سواحل چشمه، شهر باستانی ترووا و ... همه ساله تعداد کثیری توریست علاقمند به دریا و آثار تاریخی را به خود جلب مینماید. کلمه ازمیر در گویش قدیمی لین Smurne و زبان آتنی قدیم Smyrna نوشته می‌شد. اکنون نیز یونانیها این شهر را بنام Simirni می‌شناسند.

تاریخ

عصر مفرغ: ۶۵۰۰ تا ۱۰۵۰ قبل ار میلاد مسیح

محل شهر قدیمی ازمیر در منطقه فعلی بورنووا واقع شده‌است و در حفاریهای باستانشناسی که اخیراً انجام شده‌است تاریخ سکونت در این شهر به ۶۵۰۰ سال قبل از میلاد می‌رسد که به دوران قبل از تمدن ترووا می‌رسد.

عصر آهن: ۱۸۰۰ تا ۱۲۰۰ قبل از میلاد

در این دوره با حضور تمدن هیتی‌ها در این منطقه و تا زمان تمئن ترووا یعنی تا ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد خط و کتابت در این منطقه وجود داشته‌است که با هجوم اقوام بالکانی به این منطقه و منسوخ شدن خط در این دوره سراسر آناتولی مرکزی و غربی مجدداً در ورطه تاریکی فرو می‌رود. و این تاریکی تا زمان روی کار آمدن شاهان محلی Frigya در ۷۳۰ قبل از میلاد ادامه داشته‌است. عصر آهن تا سالهای ۶۵۰ قبل از میلاد ادامه داشته‌است.

عصر طلایی: ۶۵۰ تا ۵۴۵ قبل از میلاد

نزدیک به یک قرن دروان طلایی ازمیر قدیم بوده‌است. در این دوران تحت رهبری میلوتوس مناطق مصر، سوریه و لبنان تحت سیطره آنان در آمد. در مناطق سواحل درای سیاه و دریای مرمره کلونی‌های انسانی تاسیس و با پیشرفت روز افزون این تمدن به رقابت با تمدن یونان شرقی پرداخته و در بسیاری موارد از آن پیشی می‌گیرد. بعدها با فتح ازمیر توسط امپراطوری پارس در اواسط قرن ۶ قبل از میلاد این شهر رونق خود را از دست می‌دهد.

عصر زوال: ۵۰۰ تا ۳۰۰ قبل از میلاد

با ترک شدن معبد آتن این شهر به مدت ۲۰۰ سال در خاموشی و انزوا به سر برد. چنین به نظر می‌رسد که این منطقه و سراسر منطقه آناتولی و شهرهای Iyon'i هیچ پیشرفتی نداشته و در مدت ۴۰۰ سال ازمیر شاهد اضمحلال خود بوده‌است. در حدود ۳۰۰ سال قبل از میلاد شاهد تولد ازمیر جدید در دامنه‌های کادیفه کاله هستیم.

عصر امپراطوری رم: ۳۳۳ قبل از میلاد تا ۳۹۵ بعد از میلاد

بعد از سقوط پاسارگاد توسط اسکندر مقدونی در سال ۳۳۳ قبل از میلاد تمدن یونانی و سرزمینهای شرقی وارد یک دوره رفاه گردید. شهرها شروع به بزرگ شدن نمودند. شهرهای İskenderiye, Rodos, Bergama, Efes هر کدام دارای جمعیتی بالغ بر ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ نفر شدند. با این افزایش جمعیت دیگر ازمیر آن شهر کوچک در دامنه‌های کادیفه کاله نبود و به سرعت بزرگتر می‌شد.

دوران امپراطوری بیزانس

پس از پایان دوران امپراطوری رم عصر بیزانس آغاز می‌شود. در اوایل این دوره عربها، سلجوقها و سایر ملل برای فتح ازمیر جنگهایی با یکدیگر داشتند که نهایتاً در سال ۶۷۲ میلادی اعراب موفق به فتح ازمیر به قصد ایجاد پایگاهی برای حمله به استانبول گردیدند. بین سالهای ۱۰۷۶ تا ۱۳۹۸ ازمیر صحنه قدرتنمایی سلجوقیان، شوالیه‌های رودوس و مغولها بوده‌است.

دوران امپراطوری عثمانی

این شهر سالها زیر سلطه یونانیان و بلغارهای ارتودوکس بوده که در نهایت ترکان عثمانی برای چندمین بار آن را تصرف میکنند. تا پیش از تشکیل جمهوری ترکیه، بیشینه باشندگان این شهر یونانی بودند اما پس از کشتار ازمیر و مهاجرت اجباری یونانیان، ترک‌ها در اکثریت قرار گرفتند.

نقاط دیدنی ازمیر

  • قلعه کادیفه کاله: با نام قدیمی پاگوس یادگاری از آمازون‌ها و قرن چهارم قبل از میلاد بوده و در دوره‌های امپراطوری یونان، رم، بیزانس و عثمانی دستخوش تغییراتی گردیده است و با ۱۸۶ متر ارتفاع قرن‌هاست که نگهبان دائمی شهر ازمیر و دریای اژه می‌باشد. این قلعه در زمان اسکندر مقدونی توسط یکی از ژنرال‌های او بنام لیسماکوس دوباره سازی گردید که آثار آن تا به امروز باقیست.
  • آرامگاه هخامنشی با شباهت بسیار زیاد به آرامگاه کورش بزرگ در فوچا
شنبه 15 مهر 1391برچسب:, :: 10:50 ::  نويسنده : علي
 
 

ملکان

ملکان
Red pog.svg
ملکان
Iran location map.svg
 
شرقی‌۴۶°۰۴′ شمالی‌۳۷°۰۵′ / °۴۶٫۰۶شرقی °۳۷٫۰۸شمالی / ۴۶٫۰۶;۳۷٫۰۸
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان ملکان
بخش مرکزی
مردم
جمعیت  
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی
مذهب شیعه

مَلِکانْ یکی از شهرهای جنوب غربی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان ملکان است. این شهر با ۷۷،۱۳۲ نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، به‌عنوان دوازدهمین شهر استان آذربایجان شرقی شناخته می‌شود.ملکان در جنوب شرق دریاچهٔ ارومیه و در محل اتصال استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان قرار گرفته‌است. این شهر برسر راه تبریز-میاندوآب و در ۱۵۰ کیلومتری جنوب تبریز واقع شده‌است.

وجه تسمیه

به عقیدهٔ برخی از کارشناسان، چون ملکان در گذشته حاکم (ملک) زیادی داشته، از همین‌روی نام آن را «ملک‌کندی» نهاده‌اند. به اعتقاد گروهی دیگر، پیش‌تر یکی از اربابان این شهر «ملک‌نیا» نام داشته و نام این شهر از نام این ارباب گرفته شده‌است.

پیشینه

شهر ملکان که پیش‌تر «ملک‌کندی» خوانده می‌شد، پیشینهٔ تاریخی طولانی داشته و به‌دلیل آب و هوا و موقعیت گذرگاهی مناسب، از گذشته‌های دور مسکن اقوام مختلفی بوده‌است؛ به‌طوری که از ۶ هزار سال پیش از میلاد، روستاهای عباس‌آباد و قوریجان و لیلان از اصلی‌ترین سکونتگاه‌های این منطقه به‌شمار می‌رفته‌است

تالاب عباس‌آباد (آلامالی گلی) از ۵ تا ۶ هزار سال پیش از میلاد تا دورهٔ پهلوی در محل کنونی بیمارستان ملکان قرار داشته‌است. این تالاب فصلی در طی سالهای ترسالی بعلت بالا آمدن سطح آب های زیرزمینی و تغذیه شدن بوسیله ابراهه های موقتی اطراف خود که از کوههای قره قشون جاری میشوند ایجاد میشود که در فصول پرآبی سطح آن تا دو متر هم میرسد.

قدمت سفالینه‌های یافت‌شده از تپه‌های روستای بایقوت به ۷ هزار سال پیش برمی‌گردد و شواهد گویای آن است که ساکنان این منطقه با سرزمین میان‌رودان ارتباطات فرهنگی گسترده‌ای داشته‌اند. هم‌چنین خیش‌های پیداشده در منطقهٔ ملکان که ۵ هزار سال قدمت دارند، نشانگر آن است که اصلی‌ترین عامل یک‌جانشینی انسان‌ها در این منطقه، موقعیت مناسب کشاورزی آن بوده‌است.

شهر ملکان تا ۲۰۰ سال پیش، روستایی کوچک و کم‌جمعیت بوده که از سمت شرق به حمامی تاریخی و تپهٔ تیچان‌تپه و از سمت جنوب به زمین‌های بایر و باغ‌های چمچال محدود می‌شده‌است. این شهر در آن زمان به قاجاریان تعلق داشته و نصرت‌السلطنه مالک آن بوده‌است. در سال ۱۳۲۰ خورشیدی، نصرت‌السلطنه مالکیت ملکان را به محسنی (اصغربقال) واگذار کرد و در سال ۱۳۲۴ خورشیدی نیز محسنی مالکیت این شهر را به نجف مددیان و مظفرخان صولتی انتقال داد. از سال ۱۳۲۴ خورشیدی به بعد، جمشیدخان اسفندیاری ملکیت ملکان را برعهده گرفت.

آب و هوا

آب و هوای ملکان تحت‌تأثیر جریان‌های آسیای مرکزی، اقیانوس اطلس، دریای خزر، دریای سیاه و دریای مدیترانه قرار می‌گیرد. جریان‌های آسیای مرکزی در فصل‌های بهار، پاییز و زمستان موجب بارندگی و گاهی برف می‌شوند. جریان‌های اقیانوس اطلس و دریای خزر (بادهای خزری) بیش‌تر در منطقهٔ ارسباران موجب بارش می‌شوند و گهگاهی مناطق جنوبی‌تر را نیز تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهند. جریان‌های دریای سیاه و دریای مدیترانه (بادهای سفید) در فصل‌های بهار و زمستان موجب بارش می‌شوند.

جمعیت

برپایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی و گروه آماری پاسکال ( psg)، جمعیت شهر ملکان در این سال بالغ بر ۲۳٬۹۸۹ نفر بوده که از این تعداد، ۱۲٬۲۱۸ نفر مرد و ۱۱٬۷۷۱ نفر زن بوده‌اند؛ هم‌چنین شمار خانوارهای ساکن این شهر، ۶٬۳۵۶ خانوار بوده‌است. از لحاظ میزان سواد نیز از مجموع پاسخ‌دهندگان در این شهر، ۱۸٬۱۹۴ نفر را افراد باسواد و ۳٬۵۶۳ را افراد بی‌سواد تشکیل داده‌اند.

محصولات

ملکان قطب تولید انگور در سطح استان آذربایجان شرقی بوده و به «الههٔ انگور» مشهور است. این شهر یک شهر کشاورزی بوده و کارخانه‌های متعدد سبزه‌پاک‌کنی در آن فعال‌اند. کشورهای حوزهٔ خلیج فارس، اروپا و کانادا، بزرگ‌ترین واردکنندگان این محصول هستند. قالی‌بافی نیز در این شهر رایج است.

منابع

  1.  «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». وب‌گاه رسمی مرکز آمار ایران. بازبینی‌شده در ۱۸ ژوئن ۲۰۱۱.
  2.  «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی». درگاه ملی آمار. بازبینی‌شده در ‏۲۸ مارس ۲۰۱۱.
  3.  «ملکان». استانداری آذربایجان شرقی. بازبینی‌شده در ‏۲۸ مارس ۲۰۱۱. 
شنبه 15 مهر 1391برچسب:, :: 8:15 ::  نويسنده : علي
 
 

شهرستان چایپاره

تصویری از شهرستان چایپاره
شهرستان چایپاره(به ترکی آذربایجانی Çaypara چایپارا) یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است.

این شهرستان درشمال خوی در دشتی هموار و تقریباً مسطح قرار دارد. ارتفاعات شمال مراکان، تپه‌های آهکی شمال قره‌ضیاءالدین و ارتفاعات واقع در جنوب چورس آن را محدود نموده‌اند.

شهرستان چایپاره (چایپارا) به مرکزیت قره‌ضیاءالدین بیشتر از ۷۰ آبادی دارد.

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، در سال ۱۳۸۵ جمعیت شهرستان چایپاره ۴۲۵۹۰ نفر بوده است.

نام آن شاید به‌خاطر آبیاری شدن تمام این روستاها از رودخانه آغ‌چای باشد.

قبل از اسلام نام چورس علاوه بر روستای فعلی به دیگر آبادی‌های ناحیه نیز اطلاق می‌گردید.بنابر قراین چورس ایالت چهارم حکومت آن زمان بوده است.

تقسیمات کشوری

تاریخچه شهرستان چایپاره(چایپارا)

شهرستان چایپاره(چایپارا) یکی از بزرگترین و پرجمعیت‌ترین شهرستان‌ها در استان آذربایجان غربی می‌باشد، و با مساحتی حدود ۹۴۰ کیلومتر مربع در شمال شرقی شهرستان خوی و یکی از شهرستان‌های شمال غربی استان می‌باشد، شهرستان چایپاره(چایپارا) از سمت شمال و شمال غربی به شهرستان ماکو و چالدران از سمت جنوب به بخش ایواوغلی و از سمت غرب به دهستان سکمن آباد در بخش صفائیه و از سمت شرق به شهرستان پلدشت و شهرستان مرند منتهی می‌شود که حدودا ۲۸۰۰۰ نفر جمعیت شهری را در خود جای داده است و بر اساس تقسیمات کشوری شهرستان چایپاره(چایپارا) دارای دو بخش به نامهای مرکزی و حاجیلار و دو دهستان به نام‌های چورس و بسطام است.

بخش حاجیلار با وسعتی در حدود ۳۱۳ کیلومتر مربع دارای ۲۶ روستا و جمعیتی معادل ۹۱۹۸ نفر می‌باشدو دهستان‌های بسطام و چورس به ترتیب با وسعت‌های ۳۹۳ و ۲۱۸ کیلومتر مربع دارای ۳۲ و ۱۸ روستا و ۶۹۰۰ و ۵۷۰۰ نفر جمعیت روستائی می‌باشند .

وضعیت توپوگرافی

وضعیت توپوگرافی شهرستان با دشت‌های مختلف وسیع و کوهستانی و کوهپایه می‌باشد، که وضعیت زمین‌های زیر کشت از نوع خاک‌های تحت پوشش رسی شنی – شنی رسی – رسی – لومی بوده که در سطح شهرستان به مقدار ۲۰۴۰۰ هکتار بوده که ۸۳۰۰ هکتار آن آبی و ۱۲۱۰۰ هکتار آن دیمی می‌باشند که با تکمیل سد آغ چای حدود ۴۵۰۰ هکتار تبدیل به آبی از دشت قره ضیالدین را پوشش می‌دهد و مابقی دیمی روستائی می‌باشند که آب استحصالی ان در حال ار منابع سطحی ۱۸۰۰ لیتر در ثانیه، از منابع زیر زمینی ۲۲۰۰ لیتر در ثانیه ( مجموعا در حال ۴۰۰۰ لیتر در ثانیه) می‌باشدکه عمده محصولات شامل غلات، چغندر قند، یونجه، آفتابگردان، کدوی آجیلی، و حبوبات و توتون می‌باشد که قبلا از نظر کشت توتون یکی از مناظق ده گانه کشت توتون در کشور بوده است.

آب و هوا

اب و هوای این شهرستان در چهار فصل معتدل برای هر گونه کشاورزی و دامداری با استعداد بالقوه شهرستان را پذیرا است. میزان آبهای سطحی ورود به شهرستان قره ضیالدین(چایپاره) از رودخانهٔ آغ چای به طور متوسط سالانه ۲۱۲ میلیون متر مکعب بوده که ۱۲ میلیون متر مکعب از این مقدار فوق در جهت استفادهٔ کشاورزان در طول سال در نهر‌ها و بندها مورد استفاده قرار می‌گیرد و مابقی آن در حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب از منطقه بدون استفاده گذر می‌کند . و ضمنا در مواقع سیلابی بارندگی‌ها حدود ۹ مسیل ( تاج خاتونیتیم آغلیعلی آبادسلوکلوسالطهحمزیاندوه آغلیدره حراملوایلانلی دوزی ) زیر سد و در بالا دست و جهت‌های مختلف شهر را فرا می‌گیرند که با تکمیل سد آغ چای مقدار فوق جزء ذخیرهٔ پشت سد اغ چای می‌باشد . به تعداد ۲۹ سد دهنه و بندهای موجود منظقه – بصورت فصلی ، ۱۶ مورد به صورت دائمی، و ۱۳ مورد جهت تامین آب کشاورزی شهرستان را طلب می‌کند. این شهرستان دارای ۴ مورد آب بند بتنی ( چورسقره مرادلومیرزا کندیچیت خانه ) می‌باشد .

آب‌های زیر زمینی چاههای عمیف و نیمه عمیق در کشاورزی و شرب به تعداد ۲۲۰ حلقه، به تعداد ۴۸ حلقه عمیق و ۱۵۲ حلقه نیمه عمیق جهت استفاده در کشاورزی و ۱۷ حلقه در صنعت و تولیدی خدماتی ، ۷ حلقه آب شرب شهری ، ۱۴ حلقه آب شرب روستائی و قنات ۳۴ رشته و قنات۲۴ رشته از دیگر موارد ابی در این شهرستان است.

زبان و گویش

زبان رایج مردم در این شهرستان زبان ترکی (ترکی آذربایجانی) می باشد.

 

شنبه 15 مهر 1391برچسب:, :: 8:5 ::  نويسنده : علي
 
 

قره‌ضیاءالدین

قره ضیاءالدین
قره ضیاءالدین
 
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان غربی
شهرستان چایپاره
بخش مرکزی
مردم
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی ،
کردی کرمانجی
اطلاعات شهری
ره‌آورد آجر سفال گرگین
پیش‌شماره تلفنی  
وبگاه شهرداری قره ضیاءالدین

قره‌ضیاءالدین شهری است در شهرستان چایپاره استان آذربایجان غربی ایران.

قسمت‌های قره ضیاءالدین امروزی ترکیبی از روستاهای ، و مزارع مربوط به حاچا به معروف هستند.

نام‌های منطقه

  • چایپاره: نام اولیه این منطقه، چُوَرس بوده که بعداً به چایپاره تغییر نام یافته‌است در مورد وجه چایپاره دو نظر وجود دارد: عده‌ای بر آنند که نام اصلی بخش چایپاره ترکیبی از «چهار» و «پاره» است، و آن به این دلیل است که در قدیم این منطقه از چهار قسمت تشکیل یافته بود. عده‌ای نیز بر این عقیده هستند که همان چایپاره درست است و دلیل آن این که رودخانه (رودخانه و «پاره» فارسی به معنای تکه و قسمت.)
  • قره ضیاءالدین: این نام از دو بخش مجزا تشکیل یافته‌است: یک قسمت آن «قره» یا «قرا» است و نام «ضیاءالدین» هم بخش دوم آن بوده‌است. برخی معتقدند که قره یا قرا در نام این محل همان لغت «

آثار تاریخی منطقه چایپاره

روسا پسر ارگشتی این معبد را برای خالدی خدا بر پا کرد به نیروی خدا. روسا پسر ارگشتی سخن می‌گوید: این سرزمین خالی بود و چیزی در اینجا بر پا نشده بود و همانطوری که خدای به من فرمان داده‌است من در اینجا بنا ساختم و این جا را شهر روسا نامیدم. روسا پسر ارگشتی می‌گوید هر کس که این نبشته را منهدم کند و به آن زیان رساند یا آن را بشکند خالدی خدای او را به وسیله خدای هوا و خدای آفتاب و خدایان دیگر بر خواهد انداخت و در زیر آفتاب نامی از خود نگاه نتواند داشت. منم رو سا پسر ارگشتی شاه نیرومند شاه کشورها سرور شهر توشیا.

هر چند سنگ نوشته‌های دیگری از تمدن اوراتویی از منطقه بدست آمده اما از متن سنگ نوشته مذکور چنین بر می‌آید که روسا پسر ارگشتی قلعه بسطام را معبدی برای خالدی بنا کرده‌است که نام اولیه آن روزاهلنی بوده‌است ولی از آنجا که زیر بنای این شهر را روسا پسر ارگشتی گذارده‌است در منابع ارمنی این قلعه بنام شهر روسا معروف گردیده‌است که پروفسور هینتس هم برابر این اطلاعات شهر مزبور را روسا نامیده‌است.

علاوه بر موارد فوق در قلعه بسطام آثار مربوط به ارمنیان نیز موجود می‌باشد که بنام اورارتویی معروف است ولی در حفاریهای محوطه قلعه قرون وسطی در ارتفاعات قلعه بسطام سنگی با لبه‌های نامنظم به دست آمده که نقش صلیب ارمنی بر روی آن کنده شده‌است. با انحلال و شکست اورارتوها از دولت‌های همسایه، ارمنیان تازه وارد تمدن اورارتوی در منطقه شدند و در طول اقامت طولانی خود در منطقه آثار تاریخی چندی از خود بجا گذاشته‌اند که نمونه‌هایی از آن تا بحال باقی است که از جمله آنها یک قلعه و یک اطاق به نام بوزخانه در قسمت جنوبی شرقی روستای مذکور می‌باشد.

  • قرمزی مسجد چورس: در دوره صفویه شهرهای مرزی ایران به دلیل حمله‌های مکرر نظامیان عثمانی ارزش و اعتبار خود را از دست دادند و از آنجا که شهر خوی نیز در منطقه مرزی دو کشور واقع بود ویران و مرکزیت آن به روستا ی چورس انتقال یافت. با رونق روستای چورس که امنیت و آبادی آ ن از زمان سلطان خان سوء باشی آغاز و تا دوره ایوب خان و پسرش مرتضی قلی خان بزرگ ادامه یافت و با انعقاد معاهده قصر شیرین (ذهاب) در سال ۱۰۴۹ ه ق، با صلح نسبی که میان دو کشور ایجاد شد با رونق راههای تجاری قدیم (جاده خوی، طرابوزان شاخه‌ای از جاده ابریشم) چورس از این رونق اقصادی بهره‌ها برده و بنا‌هایی در آن روستا ساخته شد که از بناهای زیبای آن دوره می‌توان به مسجد اقعی (قرمزی مسجد) چورس اشاره نمود.

تارونیه، بازرگانی و جهانگرد مشهور فرانسوی در دوره صفویه با مشاهده چورس درباره آن می‌نویسد:

از کوتیکار می‌رود به خلوت به کوجیا به دارکاون به سلیمان سرا این چهار مکان آخری عبارت است از ۴ کاروانسرا که بالنسبه راحت ترند. از سلمان سرا می‌روند به کورس و بیگ آن خراج گذار شاه ایران است و در قلعه‌ای کهنه در دو کیلومتری آن اقامت دارد و در آنجا باید برای هر مال التجاره ۹ عباسی حق گمرگ ادا کرد و بعلاوه سوغات برای بیگ عبارت است از چند کله قند و جعبه‌های شیرینی و کوزه‌های مربا، زیرا که تعارف نقدی خلاف احترام است و بشرافت بیگ بر می‌خورد در کورس شراب خوب یافت می‌شود و ازآنجا به دو هاقلی (اوغلی)....

قرمزی مسجد که به مسجد مرتضی قلی خان معروف است بنایی است به طول و عرض ۱۹ * ۹۱ متر و با زیر بنایی به مساحت تقریبی ۳۶۰ متر مربع دارای چهار ستون سنگی در داخل مسجد که طاقها و گنبدهای مسجد بر روی این ستونها استوار است تماماً سنگی و به صورت هشت بعدی و در بالای ستونها چهار بعدی و بزرگتر می‌باشد. ارتفاع هر ستون ۲ متر و محیط ستونها در پایین ۶۰/۲ و در بالای ستون ۳۳/۳ متر می‌باشد ارتفاع سقف ازکف مسجد در محل قوس هر ستون و دیوار ۴ متر و در وسط گنبدها حدود ۶ متر می‌باشد حجاری مختصری نیز که به ستونها شکل یک گل را می‌دهد دیده می‌شود. طاق مقرنس مسجد از آجر پخته ساخته شده و دیوارهای ضخیم آن از درون مسجد از سنگ به «قرمزی مسجد» ناشی از همین سرخ رنگ بودن تمام آجرها می‌باشد.

حمام قره ضیاالدین

پانویس

  1. دستور زبان کردی کرمانجی،ژویس بلو،ترجمه علی بلخکانلو،ص۱۰


 

منابع

  • شهرداری قره ضیاءالدین
  • اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی، ۱۳۸۳ خ.
  • چایپاره درگذر تاریخ نوشته عادل باقری
درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 37
بازدید دیروز : 6
بازدید هفته : 592
بازدید ماه : 43
بازدید کل : 259159
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی