ياشاسين شاهين دژ
چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:37 ::  نويسنده : علي
 
 

آذرشهر چایی

 
رودخانهٔ آذرشهر.

رودخانهٔ آذرشهر اصلی‌ترین رودخانهٔ شهرستان آذرشهر در استان آذربایجان شرقی می‌باشد. از نام‌های دیگر این رودخانه می‌توان به «نوشین‌چای» و «سیل‌چای» اشاره کرد. این رودخانه پس از بهم پیوستن دو رود گنبر چایی و آلاکوزه چایی در نزدیکی روستای گواهیر بدین نام نامیده میشود.


 

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:26 ::  نويسنده : علي
 
 

ممقان

 
Red pog.svg
ممقان
Iran location map.svg
 
شرقی‌۴۶°۰۰′ شمالی‌۳۸°۰۰′ / °۴۶٫۰۰شرقی °۳۸٫۰۰شمالی / ۴۶٫۰۰;۳۸٫۰۰
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان آذرشهر
بخش ممقان
نام(های) دیگر ماماغان
سال شهرشدن ۱۳1۴ خورشیدی
مردم
جمعیت  
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۳۶۴ متر
اطلاعات شهری
ره‌آورد سویا و نخودچی
پیش‌شماره تلفنی  
وبگاه

 

تابلوی خوش‌آمد به شهر
به ممقان نگين صنعت آذربايجان خوش آمديد

ممقان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش ممقان شهرستان آذرشهر واقع شده‌است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۱۲۶۰۰ نفر بوده‌است که از این جهت شانزدهمین شهر پرجمعیت استان محسوب می‌گردد. تاریخ بنیاد ممقان دقیقاً معلوم نیست؛ ولی قدمت زاویهٔ «باباجابر» -که قدیمی‌ترین اثر تاریخی این شهر محسوب می‌گردد- به سدهٔ هفتم هجری می‌رسد. از آثار تاریخی ممقان می‌توان به «آرامگاه پیرحیران»، «مسجد حاجی‌یعقوب» و «بیجووور» اشاره کرد. «آشاقی کوچه»، «امشج»، «یوخاری محله» و «مزیدلو» از مهم‌ترین محله‌های این شهر به‌شمار می‌روند.

مردم

هم‌اکنون بیش‌ترِ مردم ممقان به پخت و فراوری نخود مشغول هستند و جو، خربزه، زردآلو، گندم، نخودچی و هندوانه, گردو بادام و سایر محصولات کشاورزی از عمده‌ترین محصولات کشاورزی این شهر محسوب می‌شوند. همچنین «سوزن‌دوزی»، «جاروبافی» و «قالی‌بافی» نیز از مهم‌ترین صنایع دستی این شهر به شمار میروند.

مشاهیر و ستاره های شهر ممقان

شیخ عبداله مامقانی، شیخ محمدحسن مامقانی،ملایوسف مامقانی،آیت‌الله افتخاری مامقانی ،مرجان ممقانی (خزانه دار شرکتbban و موسس مجله ی لاس وگاس)،دکتر وفایی ممقانی(دندانپزشک و جراح شهر منچستر)،حمید ممقانی(فارغ التحصيل در مقطع کارشناسی ارشد (ام بی ای) از دانشگاه استنفورد آمريکاومدیر فروش ایرانسل ومدیرسابق مارکتینگ منطقه غرب کالیفرنیا شرکت اپل)،: پرفسور فرخ ممقانی(مدیر و سردبیر روزنامه business strategy و مدیر و تحلیلگر در دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا)،میر هاشم سید احمدی ممقانی(مدیرکل فعلی گمرک کیش و ناظر قبلی گمرکات استان آذربایجان شرقی )،منصور جعفری ممقانی(خواننده و آهنگساز معروف مقیم آمریکا مشهور به منصور)،مدی ممقانی(تنیسور حرفه ای عضو تیم دانش آموزی کلارادو در کشور آمریکا)،کمال خان بابایی(مالک برنج کمال ملکی)،دکتر فرید ممقانی(استاد دانشگاه محقق و دانشمندی در امر سیستمهای بسیار پیشرفته الکترونیک و شبیه سازی یا سیمولوشن در کشور آمریکا)،جهانگیر استوار ممقاني(دیرعامل و صاحب چندین کارخانه در شهر لس انجلس ایالات متحده آمریکا)،محمد تقی نیرممقانی(شاعروعارف قرن 12 و 13 هجری)،علی ممقانی(مدیرعامل و صاحب شرکت Audio Reference در کشور آلمان و از بزرگترین فروشندگان سیستمهای صوتی در آلمان)،محمود ریحانی(موسس شرکت چای محمود)،عبداله ریحانی ممقاني(سهام دار بزرگ پارس جنوبی،بزرگراه تبریز-تهران وایساکو)

اماکن مهم

از اماکن دیدنی ممقان می توان به پارک بزرگ ایرینجی (باران)،مقبره پیرحیران،حمام تاریخی وروستای متروکه تورامین اشاره کرد.

صنایع

این شهر به عنوان نگین صنعت آذربایجان شناخته می شود و صنایع بزرگی همچون ایران خودرو تبریز، ایران خودرو آذربایجان(ممقان)،شرکت بزرگ شیرین عسل،شرکت مهراصل،مادخودرو،گسترش فولاد(فولادگستر کوثر تبریز)،معدن دیاتومیت و شهرک بزرگ صنعتی شهید سلیمی ممقان(بزرگ ترین شهرک صنعتی شمال غرب ایران)در آن وجود دارد و همچنین ممقان سالانه چهل درصد نخودخام ایران را تبدیل به نخوچی کرده و با صادرات آن به کشورهای اروپایی،آمریکایی،خاورمیانه و حوزه خلیج فارس سالانه 500میلیون دلار ارز وارد ایران میکند.

وجه تسمیه

نقل‌قول‌های مختلفی دربارهٔ وجه تسمیهٔ ممقان ذکر شده‌است؛ از جمله این‌که نام واقعی این شهر «مامقان» و به‌معنای «شهر مادر غازان‌خان» بوده و بعدها به ممقان تغییر یافته‌است. عده‌ای نیز بر این عقیده‌اند که نام واقعی ممقان «مامغان» و به‌معنای «شهر مغان» بوده‌است. نقل‌قول دیگری حاکی از آن است که نام شهر در گذشته «مامگان» بوده و پس از یورش اعراب به «مامقان» و بعدها به ممقان تغییر پیدا کرده‌است. در بعضی اسناد آمده است که مغولها پس از حمله به این منطقه و مقاومت مردم این شهر، پس از فتح آن دستور دادند سینه زنان این شهر را بریدند و این مکان به سینه خونین معروف شد که با گذشت زمان تغییراتی در اسم آن صورت گرفته است.

منابع

 
چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:20 ::  نويسنده : علي
 
 

آذرشهر

 

Azar shahr 2.jpg

شرقی‌۴۵°۵۱′ شمال‌۳۷°۲۸′ / °۴۵٫۸۵شرقی °۳۷٫۴۶شمالی / ۴۵٫۸۵;۳۷٫۴۶
رودخانه آذرشهر
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان آذرشهر
بخش حومه
نام(های) دیگر توفارقان دهخوارقان ده نخیرجان و ...
نام(های) قدیمی دهخوارقان
مردم
جمعیت  
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۴۶۸ متر
اطلاعات شهری
شهردار  
پیش‌شماره تلفنی  

آذَرْشَهْرْ (توفارقان يا دِهْخوارْقانْ) یکی از شهرهای غربی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان آذرشهر است. کوهستان سهند در سمت شرقی آذرشهر قرار گرفته و از همین روی، این شهر از آب و هوای مناسبی برخوردار گشته‌است. همچنین دریاچهٔ ارومیه در غرب آذرشهر واقع شده و دارای زمینهای مسطح درمناطق شمالغربی حوالی دریاچه ارومیه و مناطق کوهستانی در شرق و جنوب شرقی میاشد و آب و هوای این منطقه نیز در تابستان‌ها گرم می‌شود. آبیاری مزارع و باغات موجود در پیرامون آذرشهر توسط رودخانهٔ آذرشهر و نیز کانال‌های زیرزمینی، چشمه‌های طبیعی و چاه‌های عمیق صورت می‌گیرد.

نام قدیم آذرشهر «دهخوارقان» بوده که در دورهٔ پهلوی به آذرشهر تغییر پیدا کرده‌است. این شهر در ۴۵ درجه و ۸۵ دقیقهٔ طول شرقی، ۳۷ درجه و ۴۶ دقیقهٔ عرض شمالی و در ارتفاع ۱۴۶۸ متری از سطح دریا قرار گرفته‌است. آذرشهر در ۵۴ کیلومتری جنوب غرب تبریز و در محور تبریز-مراغه واقع شده‌است.

جمعیت آذرشهر برپایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۳۶٬۴۷۵ نفر بوده‌است و به‌عنوان هشتمین شهر استان آذربایجان شرقی شناخته می‌شود. از ۳۶٬۴۷۵ نفر جمعیت این شهر، ۱۸٬۵۴۸ نفر مرد و ۱۷٬۹۲۷ نفر زن بوده‌اند؛ همچنین تعداد خانوارهای ساکن این شهر ۹٬۸۵۴ خانوار بوده‌است. آذرشهر یکی از شهرهای تاریخی آذربایجان است که منابع قدیمی نام آن را به صورت ده نخوارگان و ده نخیرجان نوشته‌اند و در کتاب‌های جغرافی قدیم عرب این نام به شکل «داخَرَّقان و دخارقان در آمده است. یاقوت حموی از این شهر باعنوان «دِه‌نَخیرجان» یاد کرده‌است؛ درحالی که حمدالله مستوفی از عنوان «دهخوارقان» استفاده نموده‌است. اکثر مورخان از آذرشهر به‌عنوان شهری کوچک با هشت روستای تابعه یاد می‌کنند و از وفور باغ‌های انگور، و میوهجات مختلف آن سخن به میان آورده‌اند.همچنین لپه آذرشهرو گردوی آذرشهر شهرت جهانی دارد.در روستای فیروز سالار اذرشهر باغهای پسته وجوددارد.

آذرشهر آثار تاریخی متعددی را در خود جای داده‌است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تپه باستانی پیرقطران، گورستان پیرحیران(درحال تخریب وتبدیل به موسسه آموزشی میباشد)، مسجد رومیان، مسجد جامع آذرشهر، غار باستانی و گورستان بادامیار و تورامین، مسجد تورامین، آرامگاه اولیا در روستای قاضی‌جهان و آرامگاه پیرجابر اشاره کرد.

بافت قدیمی آذرشهر:

با توجه به گفته های افراد کهنسال شهر در زمان های خیلی قدیم شهر توفارقان در محل کوه پیر قطران بوده است که در اثر زلزله نابود شده است و بعد از ان مردم شهر را در سمت دیگر رودخانه بنا نهاده اند.ویرانه های کوه پیر قطران هنوز بجاست و از آثار باستانی آذرشهر میباشد.بافت قدیمی شهر از تعدادی محله قدیمی تشکیل شده بود که این محلات از هم فاصله داشته اند و بین محلات باغات وجود داشته است که شمالیترین محله پیرلر بوده است و جنوبی ترین محله کردلر کوچه سی بوده است.و شرقی ترین محله دیزج و غربی ترین محله اشاغی کوچه بوده است.هر محله دارای کوجه های باریک و تودرتو و بن بست بوده است و در محل ورودی هر محله درب بزرگی بوده است که شبها بسته میشد و دارای نگهبان بوده است.بدین ترتیب هر محله مانند قلعه ای بوده است که خانه های در انتهای بن بست دارای قیمتهای بالاتر و ارزش بیشتر بوده است.در هر محله ودر اکثر کوچه ساختمانهایی به نام کبوتر خانه وجود داشته است که محل زندگی کبوتران و پرنده ها بوده است.در تمام کوچه ها سکو هایی بوده است که مسافران و افراد سالخورده بر آن نشسته و استراحت میکردندوبار خود را روی آن میگذاشتند و بعد از استراحت بار خود را با استفاده از آن کول میکردند. تمام محلات از آب قنات و چشمه ها استفاده میکردند که هم اکنون تمامی این قناتهای ارزشمند به لطف عدم درایت مسوولان و عدم درایت فرهنگی مردم و عدم توجه مردم به تاکیدات دین مبین اسلام بر نگهداری و نیالودن آبهای جاری به محل دفع فاضلاب تبدیل شده است.

قوش داشی: یکی از مشهورترین مکانهای آذرشهر مکای بنام قوش داشی میباشد که در ان محل قوچ سنگی بزرگی به رنگ سفید رنگ در آن وجودداشته است که متاسفانه تخریب گردیده است و فقط افراد سالخورده این محل را میشناسند.این قوچ بزرگ در محل اشیگ بازار(بازار قدیمی)وجود داشته است.

دربند باشگاه: این کوچه بنام دربند باشگاه معروف میباشد و بسیاری از افراد از علت نامیدن این مکان به این نام اطلاعی ندارند.در زمان سابق باشگاه افسران در این مکان در داخل باغی بزرگ و مجلل وجود داشته است.باغات گردوی مجللی در این ناحیه در حد فاصل محله علی اباد و کوی کردلر وجود داشته است.

کاروانسرای آلقو: کاروانسرای فراموش شده ای در همسایگی مسجد بازار(بازار مسجدی)میباشد که نام آن را فقط قدیمیهای آذرشهر بخاطر میاورند.

شخصیتها:

مرحوم شیخ زاده :

از نام آوران زمان پیش از انقلاب در آذرشهر بوده که به جوانمردی و شجاعت و لوطی گری نام نیک از خود به یادگار گذاشته است.این شخص به رابین هود آذرشهر مشهور بوده است و از دوستان طیب رضایی بوده است.فرار از زندان قصر مرحوم شیخ زاده و همچنین اسکورت شهید مدنی در جریان بازگشت ایشان به آذرشهر با وجود ممانعت ماموران امنیتی زمان شاه ضرب المثل خاص و عام بوده است.در زمان مرگ مشکوک ایشان درتهران در بسیاری از زندانهای ایران مجالس سوگواری از طرف زندانیان برگزارشد.

عاشیق عباس توفارقانلی : در ادبیات فولکولوریک آذربایجانشرقی از نام اوران میباشد که متولد کوی کردلر(کردلر کوچه سی)بوده است

آقای جوادی:

سناتور زمان شاه آقای جوادی به خاطر اقداماتی نظیر ایجاد بیمارستان و سیل بند رودخانه آذرشهر و به کار گماشتن افراد نیازمند در مشاغل گوناگون و اقدامات مفید دیگر نام نیک از خود به یادگار گذاشته است.

جستارهای وابسته

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:14 ::  نويسنده : علي
 
 
 

سد دریک

سد دریک در ۱۵ کیلومتری غرب شهرستان سلماس بر روی رودخانه دریک‌چای که از کوههای مرزی ایران وترکیه سرچشمه می‌گیرد ساخته شده‌است.

ساخت و بهره‌برداری

تاکنون کارفرمای آن سد، سازمان آب منطقه‌ای آذربایجان غربی ومشاور طرح، مهندسان مشاور آب‌ نیرو بوده‌است. ساخت این‌سد دراواخر سال ۱۳۸۳ توسط مؤسسه عاشورا(قرارگاه خاتم الانبیاء) آغاز ودر فروردین ماه ۱۳۸۹ به بهره برداری رسید. هدف از احداث اين سد تامين آب زراعي 6000 هكتار از اراضي دشت سلماس، بهبود سيستم آبياري اراضي پايين دست سد، ساخت اولين پارك آبي تفريحي منطقه، پرورش ماهي و... مي باشد.

حجم مخزن

حجم مخزن آن ۲۲ میلیون مترمکعب، طول تاج ۱۳۷۴ متر و ارتفاع آن ۳۷ متر از بستر رودخانه می‌باشد. مجریان کنونی سد دریک متشکل از: مهندس سلیمانی سرپرست کارگاه، مهندس فیض الهی سرناظر پروژه و مهندس امامی نماینده مجری طرح سد دریک می‌باشند.

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 7:56 ::  نويسنده : علي
 
 

سد شهید کاظمی

 
نمایی از سد شهیدکاظمی بوکان

سد شهید کاظمی در بوکان در استان آذربایجان غربی قرار دارد. این سد در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بوکان قرار دارد. با افزایش حجم مخزن سد در سال ۱۳۸۴ ٬ حجم کل مخزن سد به ۷۶۲ میلیون مترمکعب رسید. این سد علاوه بر تامین آب شهرهای بوکان٬ میاندوآب و بخشی از شهر تبریز٬ و در حدود ۵۵ هزار هكتار از زمين‌های كشاورزی منطقه های عجب شیر و آذرشهر را نيز آبياری می‌كند. همچنین این سد هرساله پذیرای هزاران نفر از سرتاسر استان می باشد.

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 7:50 ::  نويسنده : علي
 
 

چورس

اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایـجان غربی
شهرستان چایپــاره
دهستان چــورس
مردم
جمعیت  
زبان‌های گفتاری ترکی اذربایجـانی
مذهب شیعه
اطلاعات روستایی
دهیار  
پیش‌شمارهٔ تلفن  
وب‌گاه رسمی چایپـارا (چورس)

چـورس،(به ترکی آذربایجانی Çors ) روستایی است از توابع شهرستان چایپاره در استان آذربایجان غربی ایران.

در چهل و هفت کیلومتری شمال خوی از مسیر قدیمی دروازه چورس (چورس قاپوسی) ـ عسگرآباد و در ۶ کیلومتری جنوب شرقی قره‌ضیاالدین، در دامنه کوه «صفر داغی» و «قره‌تپه» قرار دارد.

مناطق گردشگری چــورس

۱- قیرمیزی مسجید: که با همت بلند مسئولین تعمیر شده‌است که تلاش ایشان دو جنبه مهم و قابل تقدیر دارد: آباد کردن خانه خدا و جلب قلوب مردم.

۲- منطقه خاچ قوشون: گفته می‌شود در این محل جنگ شدیدی میان مسلمانان و ارامنه در گرفته‌است. خاچ به معنی صلیب و قوشون نیز در معنی سپاه می‌باشد.

بوزخانا: از بوزخانه به عنوان محلی خنک در نگه‌داری یخ استفاده می‌شده‌است.این اثر در ضلع شرقی چورس، غرب قلعه کوچک و شمال شرقی «قیرمیزی مسجید» واقع است.

قلعه بزرگ و کوچک: قلعه‌ای بنا بر اقوال قدیمی آب از بالای قالای بزرگ توسط لوله‌های سفالی به بالای قالای کوچک و اصلی می‌رسیده‌است.

۱- نقش زیبای صلیب: روی سنگی، نقش صلیبی حجاری شده‌است.

۲- شیخ بولاقی: بولاق در ترکی آذربایجانی به معنی چشمه است.

۳- باغ زیبای مامال: که تعدادی از درختان انجیرش خودرو و وحشی می‌باشد.

جمعیت

این روستا در دهستان چورس قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۲۳۶۷نفر (۶۳۶ خانوار) بوده‌است.

سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, :: 9:4 ::  نويسنده : علي
 
 

سافران‌بولو

City of Safranbolu *
Traditional houses in old town
منطقه ترکیه
نوع Cultural
میراث جهانی یونسکو ii, iv, v
منابع ۶۱۴
منطقه ** فهرست میراث جهانی یونسکو در اروپا
تاریخچه ثبت
ثبت ۱۹۹۴ (فصل 18th )

سافران‌بولو (به ترکی استانبولی: Safranbolu) شهری است در کشور ترکیه که در استان قره‌بوک واقع شده‌است. جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۲۰۰۸ میلادی ۳۷٬۰۹۲ نفر و بر اساس برآوردهای سال ۲۰۰۹ میلادی ۳۵٬۸۵۰ نفر می‌باشد.

نگارخانه

سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, :: 8:50 ::  نويسنده : علي
 
 

قونیه

 
—  شهر  —
آرامگاه مولانا در قونیه
مختصات: شرقی′۲۹°۳۲ شمالی′۵۲°۳۷ / ۳۲٫۴۸۳غرب ۳۷٫۸۶۷جنوب / -۳۲٫۴۸۳;-۳۷٫۸۶۷
کشور Flag of Turkey.svg ترکیه
ناحیه آناتولی مرکزی
استان قونیه
فرمانداری
 - شهردار طاهر آیکورک(عدالت و توسعه)
مساحت
 - شهر ۳۹٬۰۰۰ کیلومترمربع
ارتفاع ۳٬۹۳۷ متر (۱۲٬۹۱۷ فوت)
جمعیت (۲۰۱۰)
 منطقه شهری ۱٬۰۳۶٬۰۲۷
منطقه زمانی EET (یوتی‌سی ۲+)
 - تابستان (ساعت تابستانی) EEST (یوتی‌سی ۳+)
کد پستی ۴۲xxx
پیش‌شماره تلفن  
کد پلاک ۴۲
وب‌گاه konya.bel.tr

قونیه مرکز استان قونیه در کشور ترکیه است. آرامگاه مولوی، شاعر فارسی‌زبان، در شهر قونیه‌است.

نام شهر

نام قونیه در منابع کهن به صورت ایکونیون (Iconıon)، ایکونیوم (Iconıum) و استانکونا (Stancona) آمده‌است. ایکونیون ازکلمه ایکون (Icon) به معنی شمایل گرفته شده‌است. در اساطیر یونان آمده که بر این شهر اژدهایی چیره شده بود و گه‌گاه به شهر حمله می‌کرد و گروهی از زنان ودختران را می‌بلعید. پرسیوس (Perseus) پسر ژوپیتر این اژدها را کشت و مردم شهر را از بلای او رها کرد. مردم شهر به پاس این رشادت، تصویر پرسیوس را به یکی از دروازه‌های شهر آویختند. شهر را به مناسبت آن به زبان یونانی ایکونیون (شمایل) می‌گفتند. این وجه تسمیه وقتی که در حفاری از این شهر سکه‌هایی به دست آمد که بر روی آنها تصاویری از پرسیوس و اژدها دیده می‌شود، تایید شد.

در دوره رومیان این شهر ایکونیوم خوانده شد. این کلمه در دوره سلجوقیان به اختصار قونیه خوانده شد. نام شهر در منابع فارسی و عربی به شکل قونیه و در ماخذ غربی به صورتConıa، Konıeh و یا Konıa در ترکی امروز به شکل Konya به‌کار می‌رود.

تاریخ

قونیه ابتدا تحت سلطه هیتی‌ها بود. بعد در قلمرو فریگیه قرار گرفت و مدتی هم تحت حاکمیت لیدیه بود. در قرن ششم قبل از میلاد هخامنشیان ساتراپهایی داشتند. قونیه در آسیای صغیر جزو ساتراپهای هخامنشی بود که تا حدی استقلال داشت.

از آثار هیتی‌ها در قونیه سه اثر عمده باقی مانده‌است. یکی از آنها در نزدیکی بگشهری در ۶۵ کیولمتری جنوب غربی قونیه‌است که پینار افلاطون خوانده می‌شود و بر روی چشمه‌ای بنا شده‌است. معروف است که مزار افلاطون در قونیه‌است و یاقوت حموی در معجم البلدان این نکته را قید کرده‌است.

دومین اثر هم در بگشهری است و آن یک الهه هیتی است که به‌وسیله شیرهایی حمل می‌شود. سومین آنها در ۲۷ کیلومتری شمال شرقی روستای ایلگین (ایلغین) بر سر چشمه‌ای ساخته شده‌است. این اثر در سال ۱۹۷۰ کشف شده و کتیبه‌های هیروگلیف دارد.

گزنفون که به‌اتفاق هزاران سوار در سال ۴۰۲ ق.م. از قونیه عبور کرده‌است، این شهر را در منتهی الیه شرق فریکیه قید کرده‌است. این ناحیه بعدها درجنوب فریکیه شمرده شده‌است.

اسکندر در سال ۳۳۴ ق.م. پس از شکست دادن هخامنشیان، آسیای صغیر را به تصرف خود در آورده‌است.

در ابتدای دعوت مسیح، پائولوس یکی از حواریون او در این شهر اقامت گزیده واقامت او بر شهرت واعتبار شهر افزوده‌است. در عهد ترازن (ترایانوس) امپراتور روم (۱۱۷ – ۹۸ میلادی) یهودیان و مسیحیان در آن شهر ساکن بودند.

اندکی پس از کوتاه شدن دست ساسانیان، تعرضات طولانی سپاهیان مسلمان آغاز شد. در قرن اول هجری / هفتم میلادی سپاه معاویه بر قونیه مسلط شدند. اما در آن دیار زیاد دوام نیاوردند. کشاکش از قرن دوم هجری / هشتم میلادی که عباسیان به جای امویان نشستند، تا قرن چهارم / دهم میلادی ادامه داشت. قونیه که از جنوب به مرز نزدیک بود، مثل دیگر شهرهای آناطولی از نیروهای مسلمان سخت آسیب دید.

در نیمه دوم قرن پنجم هجری / یازدهم میلادی، بعد از شکست رومانوس دیوجانوس از آلپ ارسلان سلجوقی در نبرد ملازگرد (منازکرت)، آسیای صغیر به دست مسلمانان افتاد و قونیه به سلیمان ابن قتلمش از خاندان سلجوقی سپرده شد.

قونیه تا سال ۷۰۰ هجری / ۱۳۰۰ میلادی پایتخت سلجوقیان آسیای صغیر بود. از سال ۴۷۰ هجری/ ۱۰۷۷ میلادی تا ۷۰۰ هجری/ ۱۳۰۰ میلادی شانزده سلطان سلجوقی در قونیه سلطنت کردند. سلسله آنان به دست مغولان و ترکان عثمانی منقرض شد.

پس از سلجوقیان، مغولان بر شهر چیره شده بودند. در آغاز قرن ۸ هجری / ۱۴ میلادی یخشی بیگ از آل قرامان علیه مغولان قیام کرد و قونیه را به تصرف درآورد و سورهای شهر را مرمت کرد. اما به هر حال پایتخت آل قرامان شهر لارنده (قرامان) بود. با این همه قونیه اهمیت فرهنگی خود را حفظ کرده بود.

در سال ۸۰۰ هجری / ۱۳۹۷ – ۱۳۹۸ میلادی سلطان ییلدریم بایزید عثمانی به قونیه حمله کرد و علاءالدین علی بیگ را کشت و قونیه به تصرف آل عثمان در آمد. از دوره رومیان، در بگشهری در روستای یونس لر در محل شهر تیبریوپولیس آثاری بدست آمده که در موزه باستان‌شناسی قونیه نگهداری می‌شود.

دوره سلجوقیان در قونیه از نظر معماری ارزش والایی دارد. در میان این آثار بی تردید باید به سورهای قونیه اشاره کرد که متاسفانه اکنون از آنها نشانی برجای نمانده‌است. بنای این سورها را ابتدا علاءالدین کیقباد اول آغاز کرد. هزینه بعضی از آنها را خزانه حکومت پرداخت و برخی از آنها را بزرگان با هزینه‌های شخصی بنا کردند. این سورها در سال ۶۱۸ هجری / ۱۲۲۱ میلادی به پایان رسید. روی بدنه سورهای قونیه کتیبه‌های زیادی قرار داشته و در بعضی از قسمت‌های آن آثار هنری و تزئیناتی از آن عصر نصب شده بوده‌است. این سورها که بر اثر جنگها و یا مرور زمان آسیب می‌دیدند، به وسیله سلجوقیان، قرامانیان و حتی در ابتدای سلسله عثمانیان به وسیله آل عثمان مرمت می‌شدند. بقایای این سروها در نیمه دوم قرن نوزدهم کاملا از میان رفته‌است.

سهل انگاری سلجوقیان در باره مذاهب و فرقه‌های گوناگون، سبب شده بود که در قرن هفتم هجری / سیزدهم میلادی، تصوف در آناطولی، به‌ویژه در پایتخت آنان قونیه، پیشرفت وسیعی داشته باشد.

قونیه را «دار المعرفه»، «دار الارشاد» و «دار الموحدین» می‌خواندند. در زمان سلطنت سلطان علاء الدین کیقباد اول قونیه مطاف عارفان و مجمع اهل معرفت بوده‌است. در این عهد سلطان‌العلما بهاءالدین ولد، مولانا جلال‌الدین بلخی، برهان‌الدین محقق ترمذی، اوحدالدین کرمانی، شمس‌الدین تبریزی، شیخ محی‌الدین ابن عربی، شیخ سعدالدین جندی، شیخ سراج‌الدین قیصری، فخرالدین عراقی، شیخ شهاب‌الدین سهروردی، شیخ سعدالدین حموی، شیخ بغوی، شیخ نجم‌الدین رازی از کسانی بودند که از اطراف و اکناف کشورها و شهرهای اسلامی (برخی از آنان بارها) رنج سفر به قونیه را تحمل کرده بودند.

پس از آنکه قونیه به دست آل عثمان افتاد حکومت آن اکثرا به شاهزادگان عثمانی واگذار شد. ابتدا جم سلطان، پس از وی عبدالله پسر بزرگ بایزید، پس از مرگ وی شهنشاه و پس از فوت وی شاهزاده محمد امارت قونیه را عهده دار بودند.

قونیه در دوره آل عثمان وجه سیاسی خود را از دست داد اما حیات ادبی و عرفانی این شهر هنوز ادامه دارد.

سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, :: 8:46 ::  نويسنده : علي
 
 

حران

 
خرابه‌های دانشگاه حران

حران شهری بسیار کهن در میان‌رودان است که اکنون در استان شانلی‌اورفه ترکیه قرار دارد.

حران منزل ابراهیم پیغمبر بود و به ویژه به عنوان مرکز عمده صابئین و دین آنها نامدار است. شهرت جاودانی این شهر به سبب فلاسفه و دانشمندانی است که در دوران اسلامی از آن برخاستند که از نامدارترین آنها ثابت بن قره و فرزندان و نوادگان او و بتانی است.

گفته شده که حران نخستین شهریست که پس از رویداد طوفان نوح ساخته شده است. مقدسی گوید حران شهریست نیکو و دارای دژی از سنگ چنان نیکو بنیان مانند بنای بیت‌المقدس و در آن مسجدی نیز هست. درسه فرسخی جنوب آن مکانی است موسوم به مشهد ابراهیم که گویند زایش ابراهیم پیغمبر در آنجاست. این نام تا آغاز سده ۹م روی این شهر باقی بود و از آن پس که ترکان عثمانی آنجا را بدست آوردند، آن را «ارفا» نامیدند که تحریف نام عربی «رها» است.[۳] حران در سال 53 پ.م محل درگیری سهمگینی میان لشکریان ایران و روم بوده که در این جنگ سورنا فرمانده سپاه ایران با 10000 نیرو موفق به شکست کراسوس فرمانده سپاه روم با 42000 نیرو می شود که این جنگ آغاز جنگ های 700 ساله میان ایران و روم بوده است

 

سه شنبه 2 آبان 1391برچسب:, :: 8:30 ::  نويسنده : علي
 
 

استان نوشهر

استان نوشهیر
—  استان  —
  • DerinkuyuKirche.jpg
     
کشور Flag of Turkey.svg ترکیه
ناحیه آناتولی مرکزی
مرکز نوشهر
فرمانداری
 - فرماندار


 

منطقه زمانی EET (یوتی‌سی ۲+)
 - تابستان (ساعت تابستانی) EEST (یوتی‌سی ۳+)
کد پستی  
وب‌گاه example.com

استان نوشهر (به ترکی: Nevşehir) یکی از ۸۱ استان ترکیه است. مرکز این استان شهر نوشهر است.

شهرستان‌ها

این استان ۸ شهرستان دارد:

 
محل استان نوشهر در ترکیه.


 

نگارخانه

 

درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 29
بازدید دیروز : 39
بازدید هفته : 719
بازدید ماه : 170
بازدید کل : 259286
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی