ياشاسين شاهين دژ
چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:58 ::  نويسنده : علي
 
 
 

قزل‌کرپی

قزل کورپی مکانی است در نزدیکی شهر زنوز.

قزل کورپی در کنار ابشار باغ امینی، خیابان هفت چشمه را به یکی از نقاط هدف برای توریستها تبدیل کرده‌است.از لحاظ طول و عرض جغرافیای قزل کرپی در در ۴۵درجه و ۵۰دقیقه و۳۶ثانیه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و۳۸درجه و۳۴دقیقه و ۵۳ثانیه عرض شمالی قرار دارد. قرار دارد.قزل کرپی در جنوب شرق زنوز بر روی زنوزچایی ساخته شده‌است.

نام

در مورد علت نام گذاری ان به قزل کرپی نظرات مختلفی وجود دارد اما ۳ نظریه بیشتر مطرح است: ۱_اول اینکه قزل کرپی ارزش و اهمیت زیادی برای زنوزیها داشت به همین دلیل به قزل کرپی معروف شد.بعبارت دیگر پدرانمان ارزشی معادل طلا برای این پل قائل شدند با توجه به اینکه قزل کرپی تنها راه ارتباطی دو طرف زنوزچای بود.

۲_دومین دلیل رنگ قزل کرپی است که رنگ ان بخصوص مواقعی که خورشید مستقیما به ان میتابد بی شباهت به رنگ طلا نیست. ۳_سومین دلیل ان جنس ان است در بعضی موارد در زبان ترکی برای بناها و با مکانهایی که از خاک رس ساخته شده باشد از پیشوند (قزل)برای نام گذاری ان استفاده میشود.مثل(قزل دییرمان). یا مثال آشناتر (قزل دره:دره‌ای معروف در شرق زنوز) معمار این پل شخصی بنام استاد حسین تبریزی بود.این پل شباهت زیادی به پلهای معروف تبریز از جمله (قری کورپیسی)تبریز دارد و با توجه به تبریزی بودن معمار می‌توان حدس زد که این پل یک کپی برداری از پلهای معروف تبریز باشد. بعد از اینکه استاد حسین به دعوت اهالی برای ساختن پل وارد زنوز شد چندین روز را به گشت و گذار در سیل چایی پرداخت تا بهترین مکان را برای ساخت پل انتخاب کند.بعضی از ریش سفیدان که میخواستند در ساخت پل به استاد کمک کنند مکانهایی را برای ساخت پل به استاد پیشنهاد میکنند اما سرانجام استاد حسین مکان فعلی را برای ساخت پل انتخاب میکنند.به ۲ دلیل مکان انتخاب شده توسط معمار بهترین نقطه برای ساخت پل بود:

۱_وجود پی اذرین در محل ساخت پل.قزل کرپی روی پیی از جنس سنگهای اذرین ساخته شده‌است.اگر این پی از قبل وجود نداشت معمار می‌بایست با استفاده از تیرهای چوبی، قیر و سنگ پی پل را در بستر رودخانه میساخت.

۲_دلیل دوم انتخاب محل، وجود انحنا و خمیدگی در مسیر رودخانه در حدود ۵۰متری بالای پل است.این خمیدگی در مسیر رودخانه از برخورد مستقیم اب و سنگهایی که با خود حمل میکند، به پل جلوگیری کرده و عمر پل را زیاد میکند به عبارت دیگر این خمیدگی مثل یک سرعت گیر عمل میکند. پل با ملاط اهکی (ترکیب اهک و ماسه)روی بستری از سنگهای اذرین ساخته شده‌است.سطح اصلی پل از دو طرف به بیرون شیب دارد.این شیب ابهای ناشی از بارندگی را به طرفین پل منتقل میکند.این کار پل را از اسیبهای ناشی ازنفوذ اب به طاق پل حفظ میکند.چنین بنظر میرسد که با توجه به ارتفاع بالای پل، معمار در استفاده از مصالح اسراف کرده‌است، اما شاید این بلندی ناشی از اینده نگری معمار مبنی بر طغیان زنوزچایی در بعضی از فصول سال باشد.

این پل فاقد تزئیناتی مثل اجرکاری و کاشی کاری است.۲ دلیل میتوان برای آن گمان زد:

۱_اول اینکه در ان دوران برای پلهای خارج از شهر هیچ تزئیناتی در نظر می‌گرفتند. ۲_دوم اینکه این پل با سرمایه محدود پدرامان ساخته شده‌است.معمار مجبور بود با با کمترین سرمایه پل را با بالاترین استحکام بسازد و در نتیجه معمار ترجیح داده بجای صرف هزینه برای تزئینات، از مصالح مرغوب در ساخت پل استفاده کند تا پل استحکام و عمر بیشتری داشته باشد که موفق به این کار هم شد.این پل سالهاست که مورد استفاده اهالی قرار میگیرد. دوام پل به حدی است که در زلزله‌های وحشتناک ۵٫۴ریشتری سال ۸۷ و ۴٫۸ ریشتری سال ۸۴در زنوزهیچ اسیبی به این پل وارد نشد که نشان دهنده مهارت بالای معمار است.

در اثر یک کار غیر کارشناسی شده در سال ۱۳۸۹ دیواره پل با سیمان مرمت شد که این کار به ارزش تاریخی این پل صدماتی زده و نمای نامطلوبی از پل را بروز می‌دهد.

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:52 ::  نويسنده : علي
 
 

پل آهنی راه‌آهن آذربایجان

این پل در شهر مرزی جلفا بر روی رودخانه ارس ساخته شده‌است که مرز ارتباطی ریلی ایران و جمهوری آذربایجان (خودمختار نخجوان) را فراهم می‌سازد.

مشخصات

این پل در مشرق شهر جلفا واقع است، پلی که راه آهن از روی آن عبور می‌کند به سال ۱۹۱۳ میلادی به وسیله شرکت راه آهن تبریز، جلفا به سر مهندسی ترسکینسکی Treskiniski ساخته شده‌است و در سال ۱۹۱۴ میلادی به پایان رسیده‌است طول آن در حدود ۱۱۰ متر و عرض آن در حدود ۵٫۵ متر است از خصوصیات بارز این پل می‌توان به آویزان بودن(معلق)، داشتن خاصیت انقباض و انبساط در فصول سرد و گرم سال را نام برد. این پل به شکلی طراحی و ساخته شده‌است که سطح آب رودخانه ارس به هر مقدار که بالا بیاید باز هم ۲٫۵ متر با سطح آب فاصله خواهد داشت .

ماجرای سه مرزبان ایرانی

در زمان جنگ جهانی دوم و در حین هجوم نیروهای روسی به مرزهای ایران سه نفر از مرزبانان ایرانی (سید محمد راثی هاشمی، عبدالله شهریاری و ملک محمدی) در مقابل نیروهای مهاجم بر روی این پل مقاومت نموده و از خاک میهنشان دفاع کردند.

شهریور ۱۳۲۰، هنگامی که متفقین تصمیم به اشغال ایران می گیرند، این سه مرزبان وظیفه پاسداری از مرزهای شمالی ایران را در پل فلزی جلفا-نخجوان بر عهده داشته اند. پس از آن که ارتش روس ها برای ورود به خاک ایران به این پل که عملاً تنها و بهترین محل عبور از رود پرخروش ارس در این ناحیه است نزدیک می شوند مقاومت دو روزه این سه دلاور آذری آغاز می گردد. این مرزبانان ایرانی با اشراف به پل، دو روز تمام لشکر روس را زمین گیر می کنند. روس ها نیز که چاره ای جز عبور از همین پل نداشته اند نمی توانستند با توپخانه سنگین به حمله بپردازند و در نهایت نیز با شهادت ژاندارم سرجوخه ملک محمدی،سید محمد راثی هاشمی و عبدالله شهریاری است که توانستند وارد خاک ایران شوند. مقاومت شجاعانه این سه سرباز تحسین نیروهای مهاجم را برمی انگیزد، به طوری که جهت ارج نهادن به این مقاومت‌ها، پیکر این سه مدافع را در محل شهادتشان در کنار خط آهن این پل به خاک سپردند. بر روی سنگ آرامگاه هر سه نوشته شده است ”آرامگاه ژاندارم شهید ...، که در شهریور ماه ۱۳۲۰ در راه انجام وظیفه در مقابل مهاجمین ایستادگی و به شهادت رسیده است.“ بر بالای آرامگاه آنان این بیت شعر نقش بسته است:

هرچند آغشته شد به خون پیرهن ما / شد جامه سربازی ما هم کفن ما / شادیم ز جانبازی خود در شکم خاک / پاینده و جاوید بماند وطن ما


 

نقل قول‌ها

دکتر محمد جواد مشکور، پل فلزی جلفا را به شرح زیر معرفی می‌کند:

پل فلزی رودخانه ارس در مرز ایران دارای یک دهانه به طول ۱۰۶٫۶۷ متر است که فاصله میان دو پایه آن به طول ۱۰۹٫۲۰ متر می‌باشد، عرض پل ۶ متر است، خیز طاق پل به بلندی ۱۶٫۲۰ متر، و وزن آن ۵۹۱٫۸۵۰ تن می‌باشد.

ابوالحسن احتشامی در خاطرات اش پل‌های جلفا را به قرار زیر نوشته‌است :

یکی از دو پل جلفا آهنی است و خط آهنی از روی آن می‌گذرد که تبریز و جلفای ایران را به جلفای روسیه و بادکوبه مربوط می‌سازد . این پل که در حدود پانصد و نود و یک تن و هشتصدو یک کیلو وزن دارد طول آن از یکصد و نه متر تجاوز نمی‌کند.
چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:47 ::  نويسنده : علي
 
 
 

پل اتحاد ملی

 
 
نمایی از پل کابلی تبریز

پل اتحاد ملی یا پل کابلی تبریز، نام یک پل از نوع کابلی، در محدوده ورودی شرقی تبریز است که در سال ۱۳۸۶ خورشیدی به بهره برداری رسید. برای ساخت این پل که عملیات اجرایی آن از سال ‪ ۱۳۸۲‬توسط شهرداری تبریز آغازشده بود، حدود ‪ ۷۰۰‬میلیارد ریال هزینه شده‌است. پل کابلی تبریز از نوع جعبه‌ای، دارای ‪ ۱۱۳‬متر طول و ‪ ۳۲‬متر عرض بوده و عرشه آن به وسیله ‪ ۳۲‬کابل نگهداری می‌شود. این پل که از نظر مکانیزم‌های فنی و ابعاد عرضی و طولی چهارمین مورد در دنیاست، توسط متخصصین ایرانی و با نظارت شرکت فرانسوی فرسینت احداث شده‌است. این پل به مناسبت سال ‪ ۸۶‬پل «اتحاد ملی» نامگذاری گردید.

 
پل کابلی تبریز
چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:35 ::  نويسنده : علي
 
 

پل قطور

 
پل قطور

پل قطور پلی است که در مسیر راه آهن ایران و ترکیه در نزدیکی خوی ساخته شده‌است. ساخت این پل در سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰ میلادی) به پایان رسید. این پل از نوع زیر قوسی است و تا مدت‌ها بزرگ‌ترین دهانه قوسی را در بین پل‌های ایران داشت. همچنین این پل در زمان جنگ ایران و عراق مورد اصابت راکت‌های عراقی قرار گرفت.اما خوشبختانه راکتهای عراقی با خود پل اصابت نکردند و به اطراف پل برخورد کردند. گفته شده که مهندس سازنده این پل یک زن آلمانی است. این پل در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر خوی و در ناحیه ٔ سرحدی کردنشین بخش قطوراز توابع شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی می‌باشد.

ویژگی‌های پل

این پل در سال ۱۳۴۷ توسط دو شرکت ایرانی ( رانکین ) و شرکت اتریشی (پور) پی ریزی و پایه‌های بتونی آن اجرا و اسکلت فلزی و شاسی آن توسط امریکائی‌ها انجام گرفت. طول این پل ۴۴۸ متر، طول ارک فلزی پل ۲۲۳ متر و ارتفاع آن از سطح رودخانه قطور ۱۱۸.۲۸ متر دارای ۱۰ عدد پایه بتونی مسلح بوده که ۶ عدد از این پایه‌ها به طرف خوی و ۴ عدد از پایه‌های بتونی به سمت رازی می‌باشد و در مجموع دارای ۸ دهنه که به صورت اکس به اکس در امتداد هم گسترش یافته‌اند.

رنگ این پل فلزی در گذشته به رنگ قرمز بود و در زمان جنگ ایران و عراق جهت استتار از حمله هوائی عراق، به رنگ خاکی رنگ آمیزی شده است.

جنگ ایران و عراق

عراق به امیت استراتزیک این پل به عنوان پل ریلی ایران و اروپا پی برده بود، در نتیجه اقدام به ۹ حمله هوایی و ۶ دفعه بمباران این پل کرد، آسیب‌های وارده بر پل به شرح زیر می باشد:

  • حمله هوائی اول در تاریخ ۱۳۶۴/۱۲/۲۲ که منجر به آسیب پایه‌های فلزی ارک و شاسی گردید.
  • حمله هوائی دوم در تاریخ ۱۳۶۵/۰۳/۰۵ منجر به شهادت ۶ نفر از نیروهای راه آهن و پرسنل پدافند هوائی گردید.
  • حمله هوائی سوم در تاریخ ۱۳۶۵/۱۰/۲۸ منجر به وارد شدن خسارتی به پایه بتونی اصلی سمت رازی شد.
  • حمله هوائی چهارم در تاریخ ۱۳۶۶/۱۲/۷ که پایه بتونی سمت سلماس آسیب دید.
  • حمله هوائی پنجم درتاریخ ۱۳۶۶/۱۲/۲۶ مجددا به پایه بتونی سمت سلماس انجام شد.

میزان خسارت وارده بر این پل در کل ۳۰% برآورد گردید و در تاریخ ۱۳۶۴/۱۲/۲۵ عملیات بازسازی آن توسط مهندسان راه آهن شروع شد و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۴ بازسازی آن پایان و مرمت کامل گردید.

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:25 ::  نويسنده : علي
 
 

فیرورق

 
 
Red pog.svg
فیرورق
Iran location map.svg
 
شرقی‌″۳۳ ′۵۲ °۴۴ شمالی‌″۴۱ ′۳۴ °۳۸ / °۴۴٫۸۷۵۸شرقی °۳۸٫۵۷۸۱شمالی / ۴۴٫۸۷۵۸;۳۸٫۵۷۸۱
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان غربی
شهرستان خوی
بخش مرکزی
نام(های) دیگر پره
مردم
جمعیت  
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۱۵۴ متر
اطلاعات شهری
پیش‌شماره تلفنی  

فیرورق شهری است در بخش مرکزی شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی ایران.

جمعیت این شهر در سال ۱۳۷۵ خورشیدی ۸۰۵۰ نفر سرشماری شد. و در سال ۱۳۸۶ در حدود ۱۱ هزار نفر برآورد می‌شود.

فیرورق در حدود ۸-۱۰ کیلومتری شمال غرب شهر خوی قرار گرفته و باغ‌های انبوه و طبیعتی سرسبز دارد. نام محلی این شهر «پره» می‌باشد. در آنجا آب فراوان است و باغداری رونق بسیار دارد. درهٔ فیرورق (پره) که در آن پارک هایی نیز ساخته شده از دره‌های سرسبز شهرستان و تفرج‌گاه مردم در روزهای تعطیل است. پارک جنگلی داغلارباغی (باغ کوهستان) نیز از اماکن دیدنی این شهر است.

این شهر دارای دانشگاه پیام نور است که از سال ۱۳۸۶ آغاز به پذیرش دانشجو کرده است. برای این دانشگاه ۱۲ رشته به تصویب رسیده است.

تاریخچه

وجود ویرانه‌های یک کاروانسرای قدیمی در نزدیکی فیرورق نشان می‌دهد که این منطقه در مسیر کاروانرو قدیمی قرار داشته است.

امیران دُنبُلی که مدتی در این منطقه حکومت راندند باغی به نام باغ هفت‌طبقه نیز در فیرورق ساختند. این باغ که توسط محمدبیگ دنبلی پسر کوچک شهبازخان ساخته شده یکی از سکونت‌گاه‌های امیران دنبلی به‌شمار می‌آمد.

سکونت‌گاه مرتضی‌قلی‌خان دنبلی نیز مدتی در فیرورق بود. نادرشاه افشار پس از شکست دادن عثمانیان و بیرون راندن ایشان از تبریز در سال ۱۱۰۹ حکومت خوی را به مرتضی‌قلی خان که پسر بزرگ شهبازخان دنبلی واگذار نمود.

حاج میرزا محمدعلی موحد (۱۲۷۲ تبریز-۱۳۴۴ خوی، مدفون در بقعه شیخ نوایی) از فرهنگیان معروف منطقه، چند سال بعد از تاسیس مکتب‌خانه در زاویه مسجد شهانق به استخدام وزارت معارف درآمد و در سال ۱۳۰۵ روانه فیرورق گردید و در آن‌جا مدرسه چهارکلاسه حکیم قطران را ایجاد نمود.

 

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 9:3 ::  نويسنده : علي
 
 

استان آذربایجان غربی

 
IranWestAzerbaijan.png
مرکز ارومیه
مساحت ۳۷٫۰۵۹ کیلومترمربع
جمعیت (1390) ٣٠٨٠۵٧۶ براساس سرشماری سال1390
تعداد شهرستان‌ها ۱۷
منطقه زمانی IRST (گرینویچ+۳:۳۰)
-تابستان (دی‌اس‌تی) IRDT (گرینویچ+۴:۳۰)
زبان(های) گفتاری ترکی آذربایجانی ٬ کردی
 

استان آذربایجان غربی یکی از ۳۰ استان ایران است، که در شمال غربی این کشور قرار دارد و مرکز آن شهر ارومیه است. در کنارهٔ شرقی این استان، دریاچه ارومیه قرار دارد.

جغرافیا

استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران قرار دارد و از شمال به جمهوری آذربایجان و ترکیه، از مغرب به کشورهای ترکیه و عراق، از شرق به استان آذربایجان شرقی و استان زنجان و از جنوب به استان کردستان محدود است. مساحت استان برابر ۳۷٫۰۵۹ کیلومتر مربع است که سیزدهمین استان بزرگ کشور محسوب می‌شود و ۲٫۲۵ درصد مساحت کل کشور را تشکیل می‌دهد. جمعیت استان آذربایجان غربی طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ - ۲٫۸۷۳٫۴۵۹ نفر می‌باشد که ۴٫۰۸ درصد جمعیت کل کشور را در خود جای داده‌است و از این لحاظ هشتمین استان پرجمعیت کشور به‌شمار می‌آید.

استان آذربایجان غربی یکی از مناطق کوهستانی کشور است و توپوگرافی متنوع و گسترده‌ای دارد. بر اساس ساختار طبیعی استان، اکوسیستمهای ویژه‌ای از ترکیب گیاهان در سطوح مختلف پوشش گیاهی در سطوح مختلف توپوگرافی به وجود آمده‌است که اهم آنها به شکل جنگلها و مراتع خودنمایی می‌کنند.

این استان عمدتاً تحت تأثیر جریان هوای مرطوب اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه‌است، ولی در برخی از ماههای زمستان، توده هوای سردی از اطراف شمال، هوای مدیترانه‌ای آن را متأثر کرده و موجب کاهش قابل توجه دما می‌شود.

ناهمواری‌ها

 
قسمتی از نقشه ایران و توران در دوره قاجاریه،پیشتر آذربایجان غربی زیرمجموعه سرزمینی به نام آذربایجان بوده‌است.

سراسر مرز استان با ترکیه و عراق از کوه‌های مرتفع دیوار مانندی از شمال به جنوب کشیده شده‌است که منبع چشمه‌های آب فراوانی می‌باشند.

حوزه‌های آبریز

۱) دریاچه ارومیه ۲) رودخانه ارس ۳) رودخانه زاب کوچک

آب‌های معدنی

۱) ایستی سو؛ در نزدیکی گردنه قوشچی. ۲) آب گرم محال باراندوز؛ در نزدیکی قریه هفت آباد ارومیه. ۳) آب معدنی کوه زنبیل؛ در کنار دریاچه ارومیه. ۴) آب معدنی دریک؛ که بسیار گوارا بوده و در روستای دریک سلماس قرار دارد. ۵) آب معدنی کانی گراوان؛ در روستای کانی گویز در نزدیکی شهر رَبَط.فاصله ۲ کیلومتری

بلندی‌ها

۱) رشته‌کوه‌های مرکزی ترکیه و عراق ۲) ارتفاعات گردنه قوشچی ۳) کوه‌های باستان ۴) ارتفاع مور شهیدان ۵) ارتفاعات گردنه کله شین ۶) کوه بینار ارومیه ۷)کوه قندیل ۸)دره حاجی ابراهیم ۹-کوه ترغه بوکان به ارتفاع ۲۲۴۶

رودخانه‌ها

جنگل‌ها

جنگل‌های طبیعی استان، هرچند که در قسمت‌هایی از پیرانشهر و مهاباد وجود دارد، ولی مناطق وسیع جنگلی در سردشت قرار گرفته‌است که مساحت آن را بین ۶۰ تا ۸۰ هزار هکتار تخمین می‌زنند. کل مساحت جنگل‌های مصنوعی در استان به ۳۲۰ هکتار در قطعات متفاوت می‌رسد.

 
نقشه شهرستان‌های استان

مردم

ترک‌های آذری و کردها از گروه‌های عمده این استان به‌شمار می­روند.

کردها در بخش‌های مرتفع غربی و جنوبی استان نشیمن دارند و متقابلاً ترک‌های آذری در دشت‌های پیرامون دریاچه ارومیه و بخشی نیز در دشت‌های شمال و جنوب شرقی استان، سکونت دارند. همچنین اقلیت‌های آشوری و ارامنه هم در استان ساکن هستند.

تاریخ استان

از نظر تاریخی، تاریخ باستانی آذربایجان با تاریخ قوم ماد در آمیخته‌است. قوم ماد پس از مهاجرت به ایران آرام آرام قسمت‌های غربی ایران از جمله آذربایجان را تصرف کردند. مقارن این ایام دولتهایی در اطراف آذربایجان وجود داشت که از آن جمله می‌توان به دولت آشور در شمال بین النهرین، دولت هیق در آسیای صغیر، دولت اورارتو در نواحی شمال و شمال غرب، اقوام کادوسی در شرق و کاسیها در حوالی کوههای زاگرس اشاره کرد. بعد از تأسیس دولت ماد، آذربایجان به ماد کوچک معروف شد و مشتمل بر شهرهای قدیمی همدان، ری، اصفهان و کرمانشاه بود.

گروهی معتقدند که نام آذربایجان گرفته شده از آذرآبادگان گرفته شده و به معنی سرزمین آتش است. بزرگ‌ترین آتشکده‌های زرتشتی در این منطقه بوده‌است و نمونه آن هنوز در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان بجا مانده‌است. گروهی دیگر وجه تسمیه آذربایجان را مربوط به وجود سرداری به نام اتروپاد می‌دانند. اینان معتقدند که که بعد از غلبه اسکندر مقدونی به ایران، سرداری به نام آتورپات در آذربایجان ظهور کرد و از اشغال آن توسط یونانیان ممانعت به عمل آورد. از آن به بعد این سرزمین به نام آتورپاتگان معروف شد. حکومت جانشینان آتورپات در آذربایجان در زمان اشکانیان نیز ادامه یافت و این منطقه توانست کماکان استقلال داخلی خود را در چهارچوب دولت اشکانی حفظ کند. سرانجام اردشیر بابکان بنیانگذار سلسله ساسانی بر حکمرانان محلی آذربایجان استیلا یافت و آنرا بصورت یک ایالت غیر موروثی آداره نمود .

موقعیت اقتصادی اجتماعی

این استان یکی از مناطق مستعد کشاورزی است. علاوه بر این وجود ایلات و عشایر در دامداری استان نقش قابل توجهی دارد. این استان از نظر اکتشاف و بهره‌برداری منابع معدنی نسبت به سایر استانها در وضع مطلوبی قرار ندارد. بررسی ترکیب کارگاههای موجود استان نیز نشان می‌دهد که دو گروه صنعتی کانیهای غیرفلزی و غذایی - داروئی در بین سایر صنایع بالاترین تعداد میزان اشتغال را دارد. از جمله معادن این استان می‌توان به معادن مصالح و سنگهای ساختمانی، گرانیت، میکا، زرنیخ، تالک، تراورتن، طلا، خاک نسوز و پوکه معدنی اشاره کرد.

شهرستان‌های استان

استان آذربایجان غربی دارای ۱۷ شهرستان، ۳۶ بخش، ۳۶ شهر، ۱۰۹ دهستان و ۳۷۲۸ آبادی است و مرکز آن شهر تاریخی ارومیه است

مناطق دیدنی

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:59 ::  نويسنده : علي
 
 
 

عجب‌شیر

 
Red pog.svg
عجب‌شیر
Iran location map.svg
 
شرقی‌۴۵°۳۳′ شمالی‌۳۷°۱۷′ / °۴۵٫۵۵شرقی °۳۷٫۲۸شمالی / ۴۵٫۵۵;۳۷٫۲۸
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان عجب‌شیر
بخش مرکزی
مردم
جمعیت  
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۳۳۰ متر
اطلاعات شهری
ره‌آورد کشاورزی، قالی‌بافی،صنایع مبلمان
پیش‌شماره تلفنی  

عَجَبْ‌شیرْ یکی از شهرهای غربی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان عجب‌شیر است. این شهر سرسبز در ۳۵ کیلومتری شمال غرب مراغه، در ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقهٔ عرض شمالی، ۴۵ درجه و ۵۵ دقیقهٔ طول شرقی و در ارتفاع ۱۳۳۰ متری از سطح دریا قرار گرفته‌است. آب و هوای عجب‌شیر محلی بوده و منابع آب آشامیدنی و کشاورزی این شهر از طریق رودخانهٔ دیزج‌رود، چشمه‌های موجود در پیرامون شهر و نیز چاه‌های نیمه‌عمیق تأمین می‌شود. دریاچهٔ ارومیه در سمت غربی عجب‌شیر واقع شده‌ست.

عجب‌شیر با ۲۶٬۲۳۵ نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، به‌عنوان دهمین شهر استان آذربایجان شرقی شناخته می‌شود. بسیاری از ساکنان این شهر کشاورز هستند؛ البته برخی نیز به قالی‌بافی و تولید صنایع دستی مشغول‌اند. از مهم‌ترین محصولات کشاورزی عجب‌شیر می‌توان به بادام، حبوبات، غلات، کشمش و میوه‌های درختی اشاره کرد.

قلعهٔ باستانی بارازلو که در روستای بارازلو قرار گرفته‌است، یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی عجب‌شیر به‌شمار می‌رود و قدمت آن به دورهٔ ساسانیان و اوایل اسلام برمی‌گردد. در یک حفاری غیرمجاز که در محوطهٔ این قلعه صورت گرفته‌بود، اشیای برنزی متعددی مربوط به سده‌های ششم و هفتم هجری پیدا شده‌بودند. از دیگر آثار تاریخی عجب‌شیر می‌توان دژ و روستای تاریخی جنباداغ، قلعهٔ باستانی رویین و مسجد جامع عجب‌شیر را نام برد.

عمده دلیل شهرت این شهر وجود پادگان آموزشی 03 در آن است . این شهر تا حدود یک سدهٔ پیش روستایی کوچک و عقب‌افتاده بود؛ ولی امروزه پیشرفت‌های بسیاری کرده‌است و از امکاناتی نظیر آب و برق، ادارات دولتی، ایستگاه راه‌آهن، پادگان ارتش، درمانگاه، راه آسفالت، کتابخانه، کتابفروشی، مدرسه و مراکز خرید بهره‌مند گشته‌است.یکی از اساتید گران قدر این شهرستان را می توان به استاد محمود فطورچی اشاره نمود

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:45 ::  نويسنده : علي
 
 

شهرستان اسکو


 
تصویری از شهرستان اسکو
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان آذربایجان شرقی
 
نام‌های پیشین اوشکایاوویدهر
 
سال شهرستان شدن 1375 شمسی


 

مردم
 
مذهب شیعه
 
تعداد بخش‌ها
۲ بخش

شهرستان اسکو یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی است. مرکز این شهرستان شهر اسکو می‌باشد. این شهر در ۲۰ کیلومتری جنوب غرب تبریز واقع شده‌است.


تقسیمات کشوری

شهرها: اسکو، سهند،

شهرها: ایلخچی

جاذبه های تاریخی و گردشگری شهرستان

روستای تاریخی صخره ای کندوان

روستای تاریخی مجارشین

جزیره اسلامی.مسجد جامع سبزه میدان.امام زاده سید حسین .مسجد جامع میلان.حمام میلان.مرقد اسامه فرقد(سردار سپاه سدراسلام)

جغرافیای طبیعی شهرستان اسکو

اسكو منطقه اي ييلاقي با تپه ماهورهايي از بقاياي آتشفشانهاي سهند در دورانهاي پيشين مي باشد كنارهاي درياچه اروميه در غرب مسطح و جلگه اي و هرقدر از غرب به شرق پيش رويم ارتفاع زمين بيشتر شده تا به قله هاي سهند كه پيوسته پوشيده از برف مي باشد مي رسيم. بنابراين اسكو به مناسبت واقع شدن در مسير كوهپايه هاي سهند و برودت آن از يكطرف و بخارات و رطوبت درياچه اروميه از سوي ديگر داراي يكنوع آب و هواي ملايم و مرطوب مي باشد. اگر بخش مركزي شهرستان اسكو را مبداء قرار دهيم هر قدر بطرف مغرب (درياچه اروميه) پيش رويم زمين سرازير و هوا گرمتر و هر قدر بطرف مشرق كوههاي سهند رويم زمين سربالايي و هوا خنكتر و سردتر مي‌گردد. كوهستان سهند پس از سبلان يكي از بزرگترين و مهمترين برجستگيهاي آذربايجان شرقي و از معروفترين كوههاي آتشفشاني خاموش ايران است كه در 50 كيلومتري جنوب تبريز قرار دارد و سلطان داغي در شمال كوهستان سهند و در بخش مركزي شهرستان اسكو واقع شده است. اين كوه بعد از قله جام داغي سهند و در بخش مركزي شهرستان اسكو واقع شده است. اين كوه بعد از قله جام داغي سهند به ارتفاع 3710 متر و قوچ گلي سهند به ارتفاع 3700 متر سومين قله سهند محسوب مي شود كه كه 3476 متر ارتفاع دارد اين كوه يكي از كوههاي مهم آتشفشاني سهند بوده كه در حدود ده ميليون سال پيش فعال بوده است و بعلت برودت هوا و انجماد و انقباض، توده سنگ ها بصورت ورقه ورقه درآمده اند.

 
کندوان


آب و هوا

شهر اسكو در جنوب تبريز و در شمال كوههاي سهند قرارگرفته و ارتفاع آن از سطح درياي آزاد حدود 1500 متر مي باشد. اين شهر به مانند ساير شهرهاي آذربايجان داراي تابستان كوتاه و ملايم و زمستانهاي سرد و طولاني مي باشد. بارندگي آن بيشتر در فصول سرد سال بوده و تابستانهاي آن خشك و گاهي با بارندگيهاي رگباري مي باشد متوسط بارش سالانه 288 ميلي متر مي باشد و بيشترين بارش ثبت شده در طول مدت آماري (1968 تا 1984)، 473 ميلي متر در سال و كمترين بارش سالانه ثبت شده 192 ميلي متر مي باشد. بيشتر بارندگي هاي بهاره مي باشد كه حدود 5/40% بارندگيها را شامل مي شود كه در اوايل بهار بصورت باران و برف در اواسط بهار بارانهاي مداوم مي باشد از اواسط خرداد به بعد معمولاً بارندگيها قطع و خشكي يا كم باراني تا اواخر شهريور ادامه مي يابد بارندگيهاي تابستان كه حدود 5% بارشها را شامل مي شود بيشتر بصورت رگبارهاي اتفاقي مي باشد و در بعضي تابستانها ممكن است اصلاً بارشي روي ندهد بارشهاي پاييزه كه حدود 5/25% بارندگيهاي سالانه را شامل مي شود از مهر شروع مي شود و در اوايل بصورت باران و در اواخر پائيز بصورت باران يا برف ريزش مي كند بارندگيهاي زمستانه تا حدود 29% بارشهاي سالانه بصورت برف مي باشد.


 

پوشش گياهي

شهرستان اسكو فاقد جنگل طبيعي مي باشد و وضعيت مراتع شهرستان بشرح زير مي باشد: الف) مراتع خوب 9500 هكتار كه كل توليد علوفه سالانه آن بطور متوسط 6308 تن كه برابر 24% كل مراتع شهرستان مي باشد. ب) مراتع متوسط 28000 هكتار كه كل توليد علوفه سالانه آن بطور متوسط 8120 تن كه برابر 55% كل مراتع شهرستان مي باشد. ج) مراتع فقير 8500 هكتار كه كل توليد علوفه سالانه آن بطور متوسط 340 تن كه برابر 21% كل مراتع شهرستان مي باشد.


قابل ذكر است كه كلاً وسعت مراتع 46000 هكتار و كل توليد علوفه سالانه بطور متوسط 14767 تن مي باشد كه درصورت اجراي برنامه هاي احياء و اصلا مراتع، كل مراتع از قابليت خوبي برخوردار مي باشد.


منابع آب

منابع آب شهرستان اسكو عمدتاً از طريق منابع زيرزميني تامين مي گردد. شيوه رايج در اين زمينه حفر و تجهيز چاههاي عميق و نيمه عميق است اغلب بهره برداري زراعي با صرف هزينه هاي قابل ملاحظه قسمت عمده اي از نياز آبي اراضي خودرا تامين و گاهی نيز به آب فروشي اقدام مي كنند. در ضلع شرقي درياچه اروميه شورشدن آب با سرعت تصاعدي در حال پيشروي است آبهاي شور بطرف لايه هاي آبدار خشكي نفوذ و وضعيت نامطلوبي را بوجود مي آورد و اگر اين روند همين طوري پيش برود و موضوع بصورت جدي گرفته نشود آب و خاك منطقه كيفيت خودرا از دست داده و در امر زراعت و باغداري قابل بهره برداري نخواهدبود. بخش ديگري از منابع آب مورد استفاده، جريانات سطحي منطقه است كه عمده ترين آن رودخانه آجي چاي و سرشاخه‌هاي آب مي باشد. آب سرشاخه هاي شيرين اين رودخانه در فصول پرآبي و براساس حقابه هاي موجود بين بهره برداران توزيع مي شود. ضمناً جريان رودخانه آجي چاي نيز در فصل بهار بدليل مناسب بودن كيفيت آن براي مصارف كشاورزي مورد استفاده زارعين و بهره برداران حاشيه رودخانه قرارمي گيرد.

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:42 ::  نويسنده : علي
 
 

گواهر (آذرشهر)

تصویری از گواهر
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان آذرشهر
بخش
دهستان ینگجه
مردم
جمعیت  

روستای گواهر نام یکی از روستاهای شهرستان آذرشهر است که در بخش مرکزی شهرستان آذرشهر قرار دارد.

جمعیت

این روستا در دهستان ینگجه قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۸۵جمعیت آن ۱۵۸نفر (۳۱خانوار) بوده‌است.

مردمشناسی

اهالی آن، غالباً دامدار و کشاورز هستند. گواهر از سمت غرب به دهستان ینگجه از شرق به روستاهای قاضی‌کند و رودخانه آذرشهر واقع است.


 

منابع

 

چهار شنبه 3 آبان 1391برچسب:, :: 8:40 ::  نويسنده : علي
 
 

گنبر چایی

 
سرچشمه ارتفاعات گنبر و کوههای سهند
ریزشگاه دریاچه ارومیه
طول 40 کیلومتر


گنبر چایی یکی از رودخانه های شهرستان اسکو می باشد که از ارتفاعات روستای گنبر و ارتفاعات دامنه سهند سرچشمه می گیرد این رودخان تقریبا دائمی می باشد وتنها حدود دو ماه در سال کم آب یا خشک می شود .این رودخانه در مسیر خود از هشت روستا عبور کرده و بعد از گذر از شهر آذرشهر وعبور از چند روستای دیگر به دریاچه ارومیه میریزد .همچنین این رودخانه از کنار روستای تاریخی مجارشین عبور میکند.

رودخانه گنبر چایی در نزدیکی روستای گواهیر با رودخانه آلاکوزه(امیردیزج) ترکیب شده واز آن به بعد سیل جایی یا آذرشهر چایی نامیده می شود.


روستاهای اطراف گنبر چایی تا شهر آذرشهر :


 


 


 

جستارهای وابسته

درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 71
بازدید دیروز : 39
بازدید هفته : 761
بازدید ماه : 212
بازدید کل : 259328
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی