ياشاسين شاهين دژ
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:45 ::  نويسنده : علي
 
 

قره‌آغاج (شهر)

 
Red pog.svg
قره‌آغاج
Iran location map.svg
 
شرقی‌۴۷°۳۵′ شمالی‌۳۷°۰۴′ / °۴۷٫۵۸شرقی °۳۷٫۰۷شمالی / ۴۷٫۵۸;۳۷٫۰۷
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان چاراویماق
بخش مرکزی
مردم
جمعیت  
زبان‌ گفتاری ترکی آذربایجانی
مذهب شیعه
اطلاعات شهری
ره‌آورد قالی
پیش‌شماره تلفنی  

قَره‌آغاج یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش مرکزی شهرستان چاراویماق واقع شده‌است و مرکز این شهرستان می‌باشد. جمعیت این شهر برطبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۴٬۱۵۷ نفر می‌باشد که از این جهت، پرجمعیت‌ترین شهر شهرستان چاراویماق و سی‌ونهمین شهر پرجمعیت استان آذربایجان شرقی به‌شمار می‌آید. شهر قره‌آغاج در ۷۰ کیلومتری جنوب هشترود و ۱۹۳ کیلومتری جنوب تبریز واقع شده‌است.

وجه تسمیه

واژهٔ قره‌آغاج در زبان ترکی آذربایجانی به‌معنی درخت نارون است که به‌دلیل رشد درختان بلند نارون در این منطقه و مخصوصاً در اطراف شهر قره‌آغاج، این شهر بدین نام معروف شده‌است. البته عده‌ای به‌اشتباه واژهٔ قره‌آغاج را به‌معنی «درخت سیاه» معنا می‌کنند؛ در حالی که این معنی کاملاً اشتباه می‌باشد. چنین اشتباهی در مورد قره‌چمن نیز دیده می‌شود که آن‌را به اشتباه به‌معنی «چمن سیاه» یاد می‌کنند، در حالی‌که نام این روستا حکایت از زیادی چمنزارهای اطراف آن دارد.

منابع

  1.  وب‌گاه مرکز آمار ایران
  2.  لغتنامهٔ دهخدا
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:36 ::  نويسنده : علي
 
 
 

پل‌سنگی

 
پل‌سنگی.

پل‌سنگی یکی از کوی‌های تاریخی و کهن محلهٔ باغمیشه شهر تبریز است که در ناحیهٔ شمال شرقی این شهر واقع شده‌است. این محله از سمت شمال با سیلاب، از سمت جنوب با محلهٔ خیابان، از سمت شرق با بیلانکوه و از سمت غرب با ششگلان همسایه‌است. هم‌اکنون پل‌سنگی از طریق خیابان علامه طباطبایی از سمت شرق به چهارراه آبرسان و از سمت غرب به خیابان شهید بهشتی مرتبط می‌گردد و بسیاری از خانه‌های تاریخی آن براثر خیابان‌کشی از میان رفته‌است. محلهٔ پل‌سنگی به‌جهت همجواری با رودخانهٔ میدان چایی و قرارگرفتن پل سنگی بزرگی در محدودهٔ این محله و برروی رودخانهٔ مذکور، به این نام خوانده شده‌است.

منابع

  1.  ذوقی، فریبرز و نیکنام لاله، ایوب. تبریز در گذر تاریخ. چاپ اول. تبریز: انتشارات یاران، ۱۳۷۴. 
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:35 ::  نويسنده : علي
 
 
 

برج شهرداری تبریز

 
میدان شهرداری (ساعت) تبریز.

میدان شهرداری (ساعت) در مقابل کاخ شهرداری تبریز معروف به «ساختمان ساعت» واقع شده‌است. مردم به این میدان «ساحات قاباغی» (جلوی ساعت) می‌گویند. این میدان در تقاطع خیابان‌های ارتش جنوبی و امام خمینی قرار دارد. وجه تسمیهٔ این میدان به سبب شهرت ساعت تعبیه شده برروی عمارت شهرداری است.

این میدان تا سال ۱۳۲۴ چهارراه بود. در زمان حکومت ملی آذربایجان میدان آن ساخته شد و تندیس نیمتنه باقرخان سالار ملی در آنجا نصب شد. پس از سقوط حکومت ملی این تندیس برداشته‌شد و مجسمهٔ محمدرضاشاه را در آن‌جا قرار دادند. این میدان از میادین اصلی شهر تبریز به‌شمار می‌رود.

یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:29 ::  نويسنده : علي
 
 
 

کاخ شهرداری تبریز

 
کاخ شهردای تبریز

کاخ شهرداری تبریز یکی از بناهای زیبا، مستحکم و دیدنی شهر تبریز است که ساخت آن از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی و به دستور رضاشاه پهلوی در محل گورستان متروک و مخروبهٔ کوی نوبر بانظارت مهندسان آلمانی و در زمان ریاست شهرداری و با بودجه ۲٫۵۰۰٫۰۰۰ ریال انجام شد.

کاخ شهرداری تبریز در مرکزی‌ترین نقطهٔ شهر تبریز و در میدان شهرداری (ساعت) این شهر واقع شده‌است.

کاخ شهرداری تبریز از ابتدای احداث تا به حال، به عنوان ساختمان شهرداری شهر تبریز مورد استفاده قرار گرفته‌است و امروزه با تقسیم شهر تبریز به ده منطقه، این بنا به عنوان شهرداری مرکزی شهر تبریز محسوب می‌شود. البته امروزه نیز، اکثر امور عمرانی و اداری شهرداری تبریز در این تالار و عمارت متمرکز شده‌است.

کاخ شهرداری تبریز دارای یک برج ساعت چهارصفحه‌ای به‌ارتفاع ۳۰٫۵ متر است که با طنین موزون زنگ‌هایش، هر ۱۵ دقیقه یک‌بار، گذشت زمان را به گوش مردم تبریز می‌رساند. نمای خارجی این بنا از سنگ تراشیده شده‌است و نقشهٔ ساختمان شبیه به طرح یک عقاب درحال پرواز می‌باشد که با نمونهٔ ساختمان‌های کشور آلمان، قبل از جنگ جهانی دوم مطابقت دارد.

این عمارت در سال ۱۳۸۶ خورشیدی، به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سال تاسیس اولین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، به نخستین موزه شهر و شهرداری‌های کشور تبدیل و مورد بهره‌برداری قرار گرفت. در حال حاضر نیز علاوه بر نخستین موزه شهر و شهرداری‌های کشور، شورای اسلامی شهر تبریز نیز در بخشی از این ساختمان مستقر بوده و جلسات رسمی شورا در محل آمفی تئاتر موجود در ساختمان تشکیل می‌شود. شهردار کلان شهر تبریز نیز برخی از ملاقاتهای رسمی، دیپلماتیک را با مقامات عالی‌رتبه را در محل این کاخ انجام می‌دهد.

جستارهای وابسته

منابع

تصاویری از کاخ شهرداری تبریز

یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:18 ::  نويسنده : علي
 
 
 

موزه قاجار

خانه امیر نظام
Amir Nezam House 1.jpg
اطلاعات کلی
نام خانه امیر نظام
کشور Flag of Iran.svg ایران
شهرستان تبریز
اطلاعات اثر
نام‌های دیگر موزه قاجار
کاربری خانه
دیرینگی دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثر دوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۱۷۴۹
تاریخ ثبت ملی ۱۳۷۰

موزهٔ قاجار یکی از موزه‌های شهر تبریز است. این موزه در محل خانهٔ امیرنظام گروسی و در محلهٔ ششگلان قرار گرفته‌است. موزهٔ قاجار در سال ۱۳۸۵ خورشیدی پس از مرمت و بازسازی، به‌طور رسمی راه‌اندازی شد.

خانه امیرنظام گروسی که در دوره ناصرالدین شاه و در زمان پیشکاری امیر نظام گروسی و توسط وی ساخته شده‌است در سال ۱۳۷۰ توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شد با شماره ۱۷۴۹ در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردید. پس از مرمت و بازسازی بنا با حفظ ویژگی‌های معماری و شاخص‌های سنتی بنا به عنوان موزه قاجار مورد استفاده قرار گرفت. این موزه در نزدیکی مقبره الشعرا تبریز که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر نامی از جمله شهریار، قطران، اسدی طوسی، فاریابی و ثقةالاسلام است قرار دارد.

ویژگیهای معماری

عمارت امیرنظام در دو طبقه و با زیربنای ۱۵۰۰ مترمربع ساخته شده‌است. ساختمان مشتمل بردو حیاط اندرونی و بیرونی است که باغچه‌ها و حوضها، زیبایی آن را دو چندان می‌کند. ۱۶ ستون با سرستونهای زیبا ایوان سراسری را نگهداشته‌اند. در طبقه بالا پنجره‌های مشبک ارسی با شیشه‌های رنگی، گچبری‌های نمای شمالی و جنوبی، و همچنین آینه کاریها و گچبریهای تالارهای داخلی وطنبی‌ها به زیبایی مجموعه می‌افزایند و در زیرزمین حوضخانه وسیعی وجود دارد که یکی از زیباترین قسمتهای بنا است. ستونهای استوار حوضخانه و آجرکاری سقف آن نیز بسیار چشمگیر است

تالارهای موزه

تالارهای طبقه اول: تالار سکه، تالار بافته، تالار چینی، تالار آبگینه، تالار فلزات، تالار موسیقی، تالار خاتم.
تالارهای زیرزمین: تالار سنگ، تالار اسلحه، تالار رجال و فرامین، تالار معماری و شهرسازی و تالار قفل و تالار فانوس

نگارخانه


 

منابع

  1.  «آشنایی با خانه امیر نظام گروسی - آذربایجان‌شرقی». وب‌گاه روزنامه همشهری، شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۰.
  2.  راهنمای موزه، معاونت فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی سال ۱۳۸۶

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی

پیوند به بیرون

عکس پانوراما از حیاط موزه قاجار

 

یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 9:1 ::  نويسنده : علي
 
 

خانه حریری

 
Hariri House-Tabriz 003.jpg
اطلاعات کلی
نام خانه حریری
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان استان آذربایجان شرقی
شهرستان تبریز
اطلاعات اثر
کاربری خانه
دیرینگی دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثر دوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۲۲۴۲
تاریخ ثبت ملی ۲۷ دی ۱۳۷۷

خانه حریری مربوط به دوره قاجار است و در تبریز، خیابان تربیت، کوچه نور هاشمی، پلاک ۱۳۲ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۲۴۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جستارهای وابسته

منابع

  1.  «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینی‌شده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 8:37 ::  نويسنده : علي
 
 

برج آتش‌نشانی تبریز

 
برج آتش‌نشانی تبریز

برج آتش‌نشانی تبریز (برج یانقین) هم اکنون در محوطه ایستگاه آتش‌نشانی نبش خیابان خاقانی و خیابان بهادری تبریز قرار دارد. ارتفاع این برج ۲۳ متر است. این برج در قدیم کارکرد دیده‌بانی داشت و نگهبانی در بالای برج کشیک می‌داد تا در صورت وقوع آتش‌سوزی، توسط زنگی آتش‌نشانان را خبر کند

پانویس

  1.  «برج‌ها». سایت موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان. بازبینی‌شده در ۴ ژانویه ۲۰۰۸.
  2.  «افزایش توان عملیاتی آتش نشانی تبریز». روزنامهٔ عصر آزادی، ۷ مهر ۱۳۸۶. بازبینی‌شده در ۴ ژانویه ۲۰۰۸.
  3.  بهروز خاماچی. «یانقین اداره‌سی». شهر من تبریز. چاپ اول. تبریز: ندای شمس، ۱۳۸۶. شابک ‎۹۷۸۹۶۴۲۶۸۸۰۳۶.
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 8:32 ::  نويسنده : علي
 
 

خانه گنجه‌ای‌زاده

 
Kanjei zade house in Tabriz.jpg
اطلاعات کلی
نام خانه گنجه‌ای‌زاده
کشور Flag of Iran.svg ایران
شهرستان گنجه‌ای‌زاده
اطلاعات اثر
کاربری خانه
دیرینگی دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثر دوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۶۰۲۱
تاریخ ثبت ملی ۸ مرداد ۱۳۸۱

خانه گنجه‌ای‌زاده مربوط به دوره قاجار است و در تبریز، محله تاریخی مقصودیه، روبروی دانشکده معماری واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۰۲۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جستارهای وابسته

منابع

  1.  «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینی‌شده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.
یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 8:29 ::  نويسنده : علي
 
 
 

خانه بهنام

 
Behnam's House, Sahand University of Technology, Tabriz, Azerbaijan, Iran, 08-19-2006-Edit.jpg
اطلاعات کلی
نام خانه قدکی
کشور Flag of Iran.svg ایران
شهرستان قدکی
اطلاعات اثر
کاربری خانه
دیرینگی دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثر دوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۱۸۵۰
تاریخ ثبت ملی ۲۳ فروردین ۱۳۷۶

خانه بهنام یا بهنام گنجه‌ای یا قدکی یکی از ساختمانهای تاریخی شهر تبریز است که در اواخر دوران زندیان و اوایل دوران قاجار، به عنوان یک خانه مسکونی ساخته شده است.در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، این خانه نوسازی و با نقاشیهایی تزیین شد.این خانه شامل یک ساختمان اصلی، بعنوان ساختمان قشلاقی و یک ساختمان کوچک بعنوان ساختمان ییلاقی است.مانند بسیاری از خانه‌های قدیمی ایرانی، این خانه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است.در بازسازی اخیر این خانه، تاکنون چند نگارگری ایرانی فرسکو کشف گردیده است که هم اکنون در حال تعمیر شدن توسط متخصصان است.خانه بهنام بخشی از مدرسه معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز است.

گالری عکس

یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, :: 8:8 ::  نويسنده : علي
 
 
 

خانه سلماسی

Salmasi house, Tabriz.jpg
 
 

خانه سلماسی در محلهٔ مقصودیه شهر تبریز محل تأسیس موزهٔ سنجش است. این خانهٔ قدیمی در دورهٔ حکومت قاجار در سه ضلع حیاط (عرصه ۶۵۰ مترمربع) و در دو طبقه با زیربنای ۸۷۵ مترمربع بنا شده‌است.

طبقهٔ زیرزمین ضلع شمالی که توسط پله‌ای به هشتی ورودی نیز متصل است، حوض‌خانه نامیده می‌شود. دیگر قسمت‌های زیرزمین شامل مطبخ انبار ارزاق و آب‌انبار است.

طبقهٔ همکف دارای طنبی‌های اصلی و جانبی در اضلاع شمالی، شرقی و غربی با پنجره‌های اروسی است. بنا دارای تذهیب در کمد اتاق‌ها و شومینه‌ها و گچبری در سقف طنبی‌های شمالی و شرقی است.

مصالح به‌کار رفته در بنا شامل سنگ و ساروج در پی‌ها است و دیواره‌های زیرزمین ترکیبی از سنگ و آجر (تفلیسی) و دیواره‌های همکف خشتی با روکش آجری است.

این اثر به شماره ۱۸۶۲ در تاریخ ۱۵/۰۲/۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌است.

نگارخانه

منابع

  • «خانهٔ سلماسی». سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی. بازبینی‌شده در ۱۲ می ۲۰۰۸.
درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 20
بازدید هفته : 673
بازدید ماه : 124
بازدید کل : 259240
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی