ياشاسين شاهين دژ
دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:34 ::  نويسنده : علي
 
 
 

جمشید هاشم‌پور

 
نام اصلی جمشید هاشم‌پور
ملیت ایرانی
تولد ۳ فروردین ۱۳۲۳
۲۳ مارس ۱۹۴۴(۱۹۴۴-03-۲۳) ‏(۶۸ سال)
تهران
پیشه بازیگر
سال‌های فعالیت تاکنون-۱۳۴۷
فرزندان دو دختر
مدرک تحصیلی دیپلم
 
 


جمشید هاشم‌پور با نام هنری جمشید آریا متولد ۱۳۲۳ خورشیدی بازیگر ایرانی است.

زندگی نامه

جمشید هاشم‌پور در سال ۱۳۲۳ از پدر و مادری اردبیلی در تهران به دنیا آمد. تحصیلات خود را تا

بازی او در نقش زینال بندری در فیلم تاراج ساخته ایرج قادری بود که جمشید هاشم پور (آریا)را با سر تراشیده میان مردم مطرح کرد. تا جایی که تیپ قهرمان سر تراشیده تا سالها مخاطبان بسیاری را روانه سینماها می‌کرد.

فعالیت‌های سینمایی

پیش از انقلاب

هاشم‌پور اولین فیلم سینمائی خود را با معرفی یکی از دوستانش به کارگردان ایرانی ارمنی‌تبار در سال ۱۳۴۷ و با بازی در نقش کوتاهی در فیلم جهنم سفید آغاز کرد. سپس در فیلم‌های جنجال پول ساخته پرویز خطیبی و ایوالله به کارگردانی منوچهر نوذری، خوشگلترین زن عالم(به همراه منوچهر وثوق)، قسمت (کارگردان )، عشقی‌ها(کارگردان


آخرین فیلمش در قبل از
انقلاب خوشگلترین زن عالم به کارگردانی و بازیگری جمیله بود. بعد از آن برای مدتی سینما را رها کرد تا سال ۱۳۶۱ که به دعوت مسعود کیمیایی برای بازی در فیلم خط قرمز دوباره به سینما بازگشت.

پس از انقلاب

فیلمهای بعدی او عبارتند از : فرمان، بازداشتگاه، نقطه ضعف، بالاش، پایگاه جهنمی، عقابها، یوزپلنگ، تیغ وابریشم، عشق و مرگ، پرده آخر، تماس شیطانی، دادستان، قرق، مادر، طعمه، افعی، یاران، آخرین خون، نیش، پرواز از اردوگاه، آخرین بندر، ضربه طوفان، یاغی، رنجر، زخمی، مجازات، گروگان، عقرب، آواز قو، گشت ارشاد ، مسافرری و چندین فیلم دیگر تا به امروز.


جمشید هاشم پور از معدود هنرپیشگان موفق سینمای ایران است که فعالیت تئاتری نداشت و بنا به گفته خودش در یکی از مصاحبه‌هایش سینما را از سینما شروع کرده‌است و تنها فعالیت تئاتری وی صحنه‌هایی از فیلم تماس شیطانی بود که صحنه‌های تئاتر را با راهنمایی مجید مظفری اجرا کرد.


جمشید هاشم پور با بازی در نقشهای متقاوت توانایی‌های خود را به اثبات رسانده‌است. او در دهه شصت و اوایل دهه هفتاد در کنار بازی در فیلمهای اکشن و حادثه‌ای گه گداری بازی در نقشهای دیگر را نیز امتحان کرده‌است: روز باشکوه (کیانوش عیاری، ۱۳۶۷) - مادر (علی حاتمی، ۱۳۶۸) - پرده آخر (واروژ کریم مسیحی، ۱۳۶۹) - عشق و مرگ (محمدرضا اعلامی، ۱۳۶۹) و دلشدگان (علی حاتمی، ۱۳۷۰).


هاشم پور پس از دریافت دیپلم افتخار از هفدهمین جشنواره فیلم فجر (۱۳۷۷) برای بازی در فیلم «هیوا» (رسول ملاقلی پور) گزیده کار شد و سعی کرد در فیلمهای خوب و متفاوت بازی کند.


بازی بسیار خوب او در فیلمهای «آواز قو (سعید اسدی، ۱۳۷۹)، سفر به فردا (محمدحسین حقیقی، ۱۳۸۰)، قارچ سمی (رسول ملاقلی پور، ۱۳۸۰)، واکنش پنجم (تهمینه میلانی، ۱۳۸۱)» نشان از رویکرد سخت گیرانه هاشم پور دارد. او در این سالها یک بازی تحسین برانگیز در فیلم «مسافر ری (داود میر باقری، ۱۳۷۹) از خود به نمایش گذاشت.


جمشید هاشم پور در سال ۱۳۸۲ دو فیلم بر پرده سینماهای تهران داشت: «واکنش پنجم و سفر به فردا». بازی خوب او در فیلم «سفر به فردا» که نامزدی جشنواره بیستم را برایش به ارمغان آورد به دلیل اکران نامناسب و نوع فیلم آنچنان که باید دیده نشد. نقش کوتاه او در فیلم کیفر بسیار گیرا و تأثیر گذار بود به گونه‌ای که برای تیزر تبلیغاتی عکس این بازیگر بر پرده‌های تبلیغات بود.


هاشم پور در سال ۸۶ از پس نقش سنگینی در فیلم
به خوبی برآمد و نامزد دریافت سیمرغ بلورین از جشنواره فجر شد.

فیلم‌شناسی

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:27 ::  نويسنده : علي
 
 
 

رفعت هاشم‌پور


رفعت هاشم پور (زادهٔ ۱۳۱۰ خورشیدی در اردبیلگوینده یا دوبلور قدیمی ایرانی است که از سال ۱۳۳۷ وارد فعالیت دوبله شده و طی سال‌های متمادی در قبل و بعد از انقلاب ایران (۱۳۵۷) در تعداد بسیار زیادی از فیلم‌های سینمایی خارجی و ایرانی گویندگی کرده‌است.

رفعت هاشم پور، به جای بازیگران بزرگی چون سوزان هیوارد، اینگرید برگمن، آنا مانیانی، جینا لولوبریجیدا، لانا ترنر، و... در فیلم‌های خارجی و به جای بازیگرانی چون آذر شیوا، شهلا ریاحی و ... در فیلم‌های ایرانی سخن گفته‌است، اما بدون تردید یکی از به یادماندنی‌ترین گویندگی‌های او، که صدایش را در اذهان بسیاری ماندگار ساخته‌است، گویندگی او به جای ویوین لی در نقش اسکارلت اوهارا در فیلم جاوادنهٔ برباد رفته (ساختهٔ ویکتور فلمینگ) می‌باشد. همچنین بسیاری صدای او را به خاطر گویندگی‌اش در فیلم محمد رسول‌الله (ساختهٔ مصطفی عقاد)، به جای در نقش هند به یاد می‌آورند.

زندگینامه

رفعت هاشم پور در سال ۱۳۱۰ در شهرستان اردبیل متولد شد و پس از طی تحصیلات مقدماتی برای تحصیل در رشتهٔ بازیگری تئاتر وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران گردید و در این رشته با درجهٔ لیسانس فارغ التحصیل گردید. با این که وی در رشتهٔ بازیگری تحصیل کرده بود، امّا فعالیت هنری خویش را با دوبله آغاز نمود.

وی کار دوبله را از نیمه دهه ۱۳۳۰ و به طور دقیق از سال ۱۳۳۷ آغاز نمود و در کنار آن در فاصلهٔ سال‌های ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۶ به عنوان معلم در آموزش و پرورش نیز مشغول به تدریس شد.

ویژگی‌های خاص صدای او در کنار توانائی مثال زدنی اش در هنر گویندگی باعث شد که او از همان نخستین سالهای فعالیتش در نقش‌های نخست و به جای بازیگران بزرگی چون سوزان هیوارد، اینگرید برگمن، آنا مانیانی، جینا لولوبریجیدا، لانا ترنر، ویوین لی، و... در فیلمهای ایرانی به جای بازیگرانی چون آذر شیوا، شهلا ریاحی، فخری خوروش و...گویندگی کند و حتی به صورت گویندهٔ ثابت برخی از این بازیگران درآید. از جمله نقش‌های به یاد ماندنی که او در این دوران، به جایشان حرف زد، شخصیت اسکارلت اوهارا در فیلم بسیار معروف بربادرفته بود که ویویان لی نقش او را بازی می‌کرد. نقش گویی رفعت هاشم پور به جای این کارکتر به حدی درخشان بود که امروزه کمتر کسی در ایران می‌تواند اسکارلت اوهارا را بدون صدای گوینده فارسی زبانش به یاد بیاورد.

فعالیت‌های حرفه‌ای

رفعت هاشم پور، فعالیت در دوبله به عنوان سرپرست گویندگان را نیز از سال ۱۳۵۳ آغاز کرد و مدیریت دوبلاژ را تا سال‌های پس از انقلاب از جمله با فیلم چوپانان کویر (ساخته حسین محجوب) که نخستین فعالیت سینمائی مستقل او به عنوان سرپرست گویندگان بود، ادامه داد. وی همچنین به عنوان سرپرست گویندگان در برخی مجموعه‌های تلویزیونی نیز فعال بود.

هاشمپور در دوران فعالیتش به عنوان دوبلور با دیگر دوبلور معروف ایرانی، یعنی جلال مقامی آشنا شده و با وی ازدواج نمود.

یکی دیگر از شاخصترین فعالیتهای او، گویندگی در فیلم به جای سوزان ساراندون بود که در ایران با نام (که نام رمانی می‌باشد که فیلم از روی آن تهیه شده‌است) نمایش داده شد. گرچه رفعت هاشم پور در این کار اندکی با کارهای خوب و روزهای اوج خود فاصله داشت و یکنواخت بودن شخصیت سوزان ساراندون مجال این را به او نداده بود تا همان رفعت هاشم پور همیشگی باشد، اما با این وجود صدای او بسیار خوب روی چهره سوزان ساراندون نشسته بود. این فیلم شاید بدین علت که این هنرپیشه زن، چهره‌ای شبیه به بازیگرانی مثل ویون لی و سوزان هیوارد (که قبلا هم هاشم پور به جای آنان گویندگی کرده بود) داشت، مورد استقبال و توجه زیادی قرار گرفت.

دیگر فعالیت رفعت هاشم‌پور در اواخر دوران کاریش، مدیر دوبلاژی سریال قصه‌های جزیره بود. در این سریال خود او نیز ابتدا به جای شخصیت جانت حرف می‌زد، اما در ادامه ترجیح داد که به جای هتی کینگ (با نقش‌آفرینی جکی باروس) حرف بزند که این نقش‌گویی او نیز بسیار مورد توجه قرار گرفت.

وی در زمینه گویندگی فیلمهای مستند هم تسلط خود را بارها به نمایش گذارده‌است.

رفعت هاشم پور از اواخر دهه هفتاد به بعد رفته رفته از فعالیت در دوبلاژ کنار کشید و به ندرت به گویندگی پرداخت.در عوض وی در سالهای اخیر بیشتر به آموزش دوبله به هنرجویان پرداخته‌است.

ویژگی‌های صدای او

رفعت هاشم پور، بدون تردید یکی از بزرگترین گویندگان زن تاریخ دوبلاژ ایران است و گویندگی‌های او در بسیاری از فیلمهای سینمایی داخلی و خارجی، نقش مهمی را در زیبایی و جذابیت این فیلمها ایفا نموده‌است. صدای او گرم و گیرا و پرطنین، و سرشار از احساسات شورانگیز زنانه‌است و وی آنچنان با احساس در قالب هنرپیشه فرو می‌رود که بعضا شنونده، صدای او را صدای واقعی خود بازیگر می‌پندارد!...

نوع گویندگی و جنس صدای رفعت هاشم پور به گونه‌ای است که به او امکان گویندگی در نقش شخصیت‌های عمیق و چند بعدی را می‌دهد و بعلاوه وجود نوعی حزن و اندوه در صدای او سبب شده عمدتا در نقش‌های مربوط به زنان غمگین و افسرده بسیار موفق ظاهر شود. گذشته از اینها رفعت هاشمپور توانایی حیرت انگیزی در تطبیق دادن صدایش بر چهره‌های جوان یا مسن دارد.

تسلط وی در میان زنان گوینده سینمای ایران انکار نشدنی است و حتی بسیاری از همکاران او و هنرمندان دوبله به تجلیل و ستایش از صدا و طرز گویندگی او پرداخته‌اند. بعنوان نمونه خسرو خسروشاهی گویندگی رفعت هاشم پور در فیلم «جن گیر» را، یک اجرای جهانی دانسته‌است.

به همین ترتیب علی کسمایی (مدیر دوبلاژ قدیمی) در یکی از روزنامه‌ها در مورد رفعت هاشم پور می‌گوید :

«در فیلم می‌خواهم زنده بمانم ساخته رابرت وایز رفعت هاشم پور را برای گویندگی در نقشی که سوزان هیوارد، آن را ایفا کرده بود، انتخاب کردم . در این فیلم صحنه‌ای هست که سوزان هیوارد در نقش یک مادر دربند و زندانی، ضمن برده شدن برای اعدام بچهٔ خود را ناز و نوازش می‌کند و در همین حال که با او خداحافظی می‌نماید، متاثر شده و به گریه می‌افتد. امّا رفعت هاشم پور در موقع دوبلهٔ این صحنه به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و هرچه سعی کرد تا گویندگی این صحنه را به پایان برساند، موفق نشد!، چراکه گریه امانش نمی‌داد. وی آنچنان در نقش هیوارد فرو رفته بود، که ما بر پرده به جای سوزان هیوارد، رفعت هاشم پور را می‌دیدیم که از خودبیخود شده و گریان است . از سر اجبار در آن روز کار را تعطیل کردیم، اما فردای آن روز، هاشم پور با تلاشی مثال زدنی و زحمتی طاقت فرسا، گویندگی ِ آن صحنه را، به طرز خارق العاده‌ای به پایان رسانید که این کار او، در تاریخ دوبلاژ ایران مثال زدنی و فراموش ناشدنی است .»

همچنین یکی از گویندگان سریال قصه‌های جزیره، در مورد نحوهٔ مدیریت دوبلاژ رفعت هاشم پور می‌گوید:

«...ایشان در کار خویش بسیار دقیق بود و برای این سریال بسیار زحمت کشید و با هیچ کس در زمینهٔ کار تعارف نداشت.من دوران خوبی را هنگام دوبله این سریال گذراندم و هیچ مشکلی با ایشان نداشتم...»

برخی نیز رفعت هاشم پور را در بین گویندگان بزرگ سینما و تلویزیون ایران، همچون ژاله کاظمی، ، آذر دانشی، فهیمه راستکار، زهره شکوفنده، مینو غزنوی، مهین کسمایی شهلا ناظریان، پروین ملکوتی و... بهترین دانسته‌اند .

برخی کارهای به یاد ماندنی او

از نمونه کارهای شاخص رفعت هاشم پور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

دربارهٔ گویندگی او در بربادرفته

نقش اصلی فیلم برباد رفته، ، به نوعی در تاریخ ادبیات کم نظیر به نظر می‌رسد و حتی می‌توان گفت که شخصیت اسکارلت یکی از ابهام‌های بزرگ تاریخ ادبیات است. خانم مارگارت میچل نویسنده رمانی که فیلم بر مبنای آن ساخته شده، شخصیت اسکارلت را جوری پرورانده که هنوز که هنوز است نمی‌توان فهمید انگیزهٔ اسکارلت در رابطه اش با مردان زندگی اش چیست؟ آیا واقعا رت باتلر را دوست دارد؟ یا فقط می‌خواهد او را اسیر خودش کند؟ آیا ازدواج با رت باتلر یک جور انتقام جویی زنانه از مرد محترمی است که کام دل اش را بر نیاورده یا واقعا رابطه‌ای پیچیده و سرشار از عشق و نفرت او با رت است که اسکارلت را به سوی مردان می‌کشاند؟

اما گویندگی به جای چنین شخصیت پیچیده‌ای، همان قدر که برای گوینده اش شانس به همراه دارد، وظیفه بسیار سنگینی را هم پیش پای او می‌گذارد. رفعت هاشم پور هنگام صحبت به جای ویوین لی، باید این قدرت را در خود پیدا کند تا بتواند پیچیدگی‌های نقش را در لحن صدایش بازتاب دهد.

در دوبله برباد رفته، هاشم پور نه تنها موفق می‌شود پستی و بلندی‌های صوتی این شخصیت پر پیج و خم را به خوبی از آب درآورد، بلکه این سیر را هم به خوبی برای تماشاگر به سرانجام می‌رساند. او موفق می‌شود تا روند تغییر شخصیت اسکارلت از دختری لوس تا زنی سرد و گرم چشیده را به خوبی به تصویر بکشد، کاری که از هر گوینده‌ای به این سادگی بر نمی‌آید.

در گویندگی رفعت هاشم پور به جای اسکارلت، حتی ساده‌ترین جملات هم به زیبایی ادا می‌شوند. مطمئنا اگر بربادرفته از چنین دوبلهٔ زیبایی برخوردار نبود، تا بدین حد در ایران محبوبیت نداشت. در دوبله این فیلم زنگ صدای دوبلور اسکارلت یعنی رفعت هاشمپور و آهنگ خاص و دل انگیز صدای او، در کنار صدای مردانه و باوقار دوبلور رت باتلر، یعنی ، حقیقتا به جذابیت اثر اصلی افزوده‌است. فراموش نکنیم که دوبله خوب به این معناست که حداقل چیزی از کیفیت فیلم اصلی نکاهد. حال اگر چیزی هم به آن بیفزاید که شاهکار کرده‌است. ناگفته نماند که سایر دوبلورهای این فیلم نیز در حد عالی ظاهر شده‌اند و گویندگان نقشهای اشلی - ملانی - دایه اسکارلت و حتی همهٔ نقش‌های فرعی و... به بهترین وجهی انتخاب شده‌اند.

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:25 ::  نويسنده : علي
 
 
 

محمود نظرعلیان

محمود نظرعلیان (زاده ۱۳۲۹ اردبیل) کارگردان و بازیگر سینما و تئاتر است.

فیلم شناسی

( بازیگر فیلم و سریال )

جوایز

  • دیپلم افتخار چهارمین جشنواره ملی انجمن سینمای جوانان ایران - ۱۳۵۶
  • پلاک طلایی مهر و پلاک زرین پرسپولیس - ۱۳۵۶
  • دیپلم افتخار دانشکده هنرهای دراماتیک - ۱۳۵۸
  • دیپلم افتخار نخستین جشنواره فیلم‌های محراب به بهترین تیتراژ - ۱۳۶۰
  • دیپلم افتخار جشنواره فیلم‌های محراب به بهترین سناریو - ۱۳۶۰
  • دیپلم افتخار جشنواره فیلم‌های محراب به بهترین فیلم مستند - ۱۳۶۰
  • دیپلم افتخار چهارمین جشنواره فیلم وحدت به بهترین پرداخت - ۱۳۶۱
  • تقدیرنامه کنگره بزرگ‌داشت استاد شهریار بخاطر فیلم زندگی استاد شهریار - ۱۳۶۳
  • یادواره افتخار چهارمین جشنواره سینمای جوان در بخش عکس - ۱۳۶۵
  • تقدیر نامه دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان - آبان‌ماه ۱۳۷۱
  • تقدیر فصلنامه فرهنگ زنجان - خردادماه ۱۳۷۹
  • یادواره افتخار پنجمین جشنواره سینمای جوان بخش فیلم ۱۶ م. م به عنوان بهترین فیلم داستانی
  • دیپلم افتخارنوزدهمین جشنواره بین المللی فیلم فجر بخش فیلم سینمایی به عنوان بهترین بازیگر مکمل مرد - ۱۳۷۹
  • لوح سپاس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهترین بازی در فیلم سینمایی زیر نور ماه -۱۳۸۰
  • لوح تقدیر انجمن سینمای جوانان ایران برای تجلیل ازمقام هنری - ۱۳۸۴
  • لوح سپاس گروه تولید فیلم سینمایی چند کیلو خرما برای مراسم تدفین - ۱۳۸۵
  • لوح سپاس سومین جشنواره فیلم بین المللی رحمت - آذرماه ۱۳۸۷
دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:21 ::  نويسنده : علي
 
 
 

نصرالله ناصح‌پور

 
Nasrolah Nasehpour.jpg
نصرالله ناصح‌پور
زمینه کاری موسیقی سنتی ایرانی
ملیت ایرانی
زادروز ۱۳۱۹
اردبیل

نصرالله ناصح پور (۱۳۱۹، اردبیل -)، از استادان ردیف‌های آواز ایرانی است. او هم‌اکنون از اعضای هیأت مدیره خانه موسیقی ایران است.

ناصح پور، سالهاست که در کنسرتهای متعدد شرکت نموده و همچنین شاگردان بسیاری را تحت تعلیم شیوه و روش مخصوص خود قرار داده و خوانندگان قابل اعتنایی به بار آورده‌است.

زندگی

نصرالله ناصح پور در سال ۱۳۱۹ در اردبیل، به دنیا آمد و از همان دوران کودکی، در خانواده یی موسیقی شناس پرورش یافت. در آن زمان، موسیقی سنتی و منطقه یی پربار و عمیق آذربایجان، در حیطه فرادهی و فراگیری تعداد انگشت شماری از اساتید فن بود و نغمه و ندای جدی موسیقی طنین چشم گیر داشت و در نتیجه، رشد و اشاعه موسیقی محلی، رواج موسیقی مبتذل را غیر ممکن می‌کرد.

عزیمت به تهران

نصرالله ناصح پور، با عزیمت به تهران، بیشتر اوقات خود را مصروف فراگیری موسیقی سنتی ایران کرد و پس از آشنایی با استاد محمود کریمی، به هنرستان آزاد موسیقی ملی راه یافت و مشغول تحصیل شد. در آنجا، آشنایی با مطالب و نکته‌های شفاهی در کلاس درس استاد ، این امکان راایجادکرد که در محفل هنری استاد نیز، با روح و حس ساز استاد سعید هرمزی و دیگر استادان حاضردرهنرستان محشور گردد.

کلاسها

پس از تشکیل کلاس‌های مرکز حفظ و اشاعه موسیقی، از راهنمایی‌ها و آموزش و توصیه‌های ارزنده استاد نورعلی برومند بهره مند شد. وی ازجلسات شناخت موسیقی و کلام و تلفیق شعر وموسیقی نیز، بهره‌های فراوان جست و سپس جهت فراگیری ردیف عالی موسیقی سنتی و آموزش تصنیف و ضرب آهنگ مربوط به آن، به محضر استاد عبدالله دوامی راه یافت. وی هم اکنون به تدریس «جواب آواز» در دانشکده موسیقی دانشگاه هنر مشغول است. محمدرضا لطفی، جمشید عندلیبی (در زمینهُ ردیف و جواب آواز)، محمود مخدوم، صدیق تعریف[۲]، پری ملکی، آرش رحمانیان، محسن نامجو، محمد ملاآقایی روزبهانی(همگی در رشتهُ آواز) از شاگردان ایشان می‌باشند.

پانویس‌ها

  1. «دربارهٔ خانه موسیقی». وب‌گاه رسمی خانهٔ موسیقی ایران. بازبینی‌شده در مهر ۱۳۹۰.
  2. دانشنامهُ ویکی‌پدیا.
  3. روزنامهُ ایمان قم، مورخ ۱۹/۱۰/۱۳۸۸.
  4. خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ذیل خبر مربوط به همایش تجلیل از استاد نصرالله ناصح پور.
دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:15 ::  نويسنده : علي
 
 
 

میرجلال پاشایف

 
Mir Celal Pashayev.jpg
میرجلال پاشایف
زمینه کاری نویسنده
زادروز ۱۲۸۷ خورشیدی - ۱۹۰۸ میلادی
 
مرگ ۱۹۷۸
 
محل زندگی اندبیل.باکو
 
جایگاه خاکسپاری باکو

میرجلال پاشایف (۱۲۸۷ خورشیدی/۱۹۰۸ میلادی در اندبیل استان آذریاجان شرقی - ۱۹۷۸ در باکو) نویسنده و منتقد ادبی ایرانی-آذربایجانی بود.

او پدربزرگ مهربان علیوا بانوی اول جمهوری آذربایجان می‌باشد.

میرجلال پاشایف در سال ۱۹۳۵ از دانشکده زبان‌شناسی آذربایجان دانش‌آموخته شد و در سال ۱۹۴۷ دکترای زبان‌شناسی خود را دریافت نمود. او به عنوان استاد ادبیات در تدریس می‌نمود.

میرجلال پاشایف حدود ‪ ۹۰‬سال پیش در سن ‪ ۱۶‬سالگی از اندبیل توابع شبستر استان آذربایجان شرقی به شهر باکو مهاجرت کرد و به مدت ‪ ۲۵‬سال رئیس دانشکده ادبیات باکو بود. او در ۲۸ سپتامبر ۱۹۷۸ در باکو درگذشت.

بزرگداشت

مراسم بزرگداشت صدمین سالروز تولد میرجلال پاشایف روز ۱۰ نوامبر در مقر سازمان یونسکو برگزار گردید. مهربان علیوا همسر رئیس جمهور آذربایجان، و رئیس بنیاد حیدر علی‌اف و سفیر حسن نیت سازمان‌های یونسکو و ایسسکو در این مراسم سخنرانی کرد.

آثار

میرجلال پاشایف صدها داستان کوتاه نوشته و بیش از ۷۰ کتاپ چاپ کرده‌است. او همچنین در نگارش مجموعه‌ی سه جلدی تاریخ ادبیات آذربایجان (۱۹۵۷-۱۹۶۰) همکاری داشته‌است. برخی از آثار مشهور او عبارتند از:

  • Dirilan Adam - ۱۹۳۶
  • Bir Ganjin Manifesti - ۱۹۳۸
  • Yolumuz Hayanadir - ۱۹۵۷
  • Yashidlar - ۱۹۸۴

منابع

 
دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:12 ::  نويسنده : علي
 
 
 

ودود مؤذن

 
زمینه کاری نقاشی، مجسمه سازی، موسیقی
ملیت ایرانی
زادروز ۱۳۳۹
 
محل زندگی اردبیل
 

ودود موذن نقاش، خواننده ونوازنده و پیکرتراش آذربایجانی ایرانی است.

زندگی

ودود مؤذن به سال ۱۳۳۹ در شهر اردبیل در خانواده‌ای مذهبی زاده‌شد. به لحاظ موروثی بودن صدای خوش در خانواده وی نیز از این موهبت بهره‌مند شد و از کودکی به فراگیری موسیقی مقامی در خانواده خود پرداخت.

فعالیت درموسیقی

او در دو زمینه موسیقی ایرانی و موسیقی آذری فعالیتهای چشمگیری دارد بطوریکه در سال ۵۸ موسیقی ایرانی را نزد استادان (مرحوم ملت‌پرست، شاملو، آشتیانی) شروع کرده و از سال ۵۹ در چاووش به محضر استاد ناصح‌پور راه یافت و از محضر او بهره برد. همزمان نزد استاد مظهری به فراگیری نواختن تار پرداخت و از سال ۶۵ به فراگیری علمی و آکادمیک موسیقی آذری پرداخت و از محضر استاد بهره‌مند شد و راه و روش وی را ادامه داد. وی در نتیجه مجالست و آشنایی با استادان بزرگ موسیقی آذربایجان همانند حاجی‌بابا حسین‌اف، یعقوب احمداف، ، عارف بابایف و سایر هنرمندان بزرگ آذربایجان موفق به اجرای شیوه‌های مختلف موسیقی مقامی آذربایجان شد و توانست آثار به یاد ماندنی را از خود به جای بگذارد تا حدی که رادیو دولتی آذربایجان(باکو) وی را سرآمد خوانندگان مقامی ایران قلمداد کرد. او به همراه استاد بزرگ کمانچه هابیل علی‌اف به اجرای کنسرت‌های متعددی در نقاط مختلف ایران پرداخت. ودود مؤذن ضمن تحقیق گسترده در موسیقی عاشیقی به فراگیری نواختن ساز قوپوز نزد استاد حیدری پرداخته‌است. وی از سال ۶۹ در واحد موسیقی صدا و سیما همکاری خود را آغاز کرده و در این مدت سرودهای مختلفی را اجرا و ضبط نموده است.

همکاری باارکستر

ایشان از سال ۷۲ با ارکستر بزرگ نظامی دانشگاه نظام به عنوان تک‌نواز همکاری داشته و در جشنواره‌های مختلفی به اجرای برنامه پرداخته‌است. همچنین با تشکیل گروه سهند در مرکز سرود و آهنگهای انقلابی تالار وحدت از سال ۶۸ تا ۷۶ موفق به اجرای کنسرت‌هایی در نقاط مختلف ایران و خارج از کشور شد و از سال ۱۳۷۶ نیز با تشکیل گروه آراز به عنوان خواننده به فعالیت خود ادامه داده و توانست آثار ماندگاری را بخصوص در خارج از کشور اجرا نماید.ولی فعالیتهای هنری او به موسیقی ختم نمی‌شود.

نقاشی

در زمینه نقاشی از نقاشان بازاری مطرح کشور هستند . تا به حال ۴ مجلد از نمونه آثار ایشان به چاپ رسیده‌است.

درباره اذان شیخ کریم موذن زاده اردبیلی

پسران شیخ کریم، اذانی را که پدرشان در آواز بیات ترک ساخته بود، می‌خواندند. اما بیشتر از همه رحیم موذن‌زاده آن را می‌خواند به خصوص که بعد از مرگ پدر، او به جای شیخ کریم موذن مسجد امام شد. ودود موذن‌زاده فرزند سلیم موذن‌زاده اردبیلی، سومین نسل از این خانواده‌است که این اذان را می‌خواند. آنها همه صدای خوبی دارند و راه شیخ کریم را دنبال کرده‌اند.ودود موذن‌زاده درباره ساخت این اذان می‌گوید: پدربزرگم شیخ کریم، موذن، مداح و تعزیه‌خوان بود اما موسیقی ایرانی را به خوبی می‌شناخت. آن دوره بیشتر مداحان و تعزیه‌خوان‌ها به خصوص آذری‌ها، موسیقی دستگاهی را می‌شناختند. مکتب‌خانه‌هایی بود که مداحان آنجا دوره می‌دیدند، البته نه به اندازه یک موسیقی‌دان بلکه تا اندازه‌ای که موسیقی اصیل و دستگاه‌های معروف آن را بشناسند و بتوانند اجرا کنند. شیخ کریم در جوانی اذان را بر اساس آواز بیات ترک می‌خواند. اذانی که شیخ کریم موذن‌زاده در مسجد امام بازار تهران اجرا کرد، آنقدر مورد توجه قرار می‌گرفت که رادیو آن را ضبط کرد. این اذان به گفته خانواده شیخ کریم اولین اذانی است که از رادیو پخش شده‌است. ودود موذن‌زاده ماجرای ضبط رادیویی اذان را این‌گونه تعریف می‌کند: پدرم می‌گوید سال هزار و سیصد و بیست و دو این اذان ضبط و از رادیو پخش شد تا سال سی و هفت هم پخش می‌شد. اما از آن به بعد، اذان پسر بزرگ شیخ کریم یعنی رحیم موذن‌زاده پخش شد. او پس از پدر در مسجد امام اذان می‌گفت. بعد هم در حوزه علمیه قم درس خواند و منبرخوان مسجد امام شد. سال‌ها آنجا منبر می‌گفت و بعد از منبرها به مناسبت‌هایی می‌خواند. قبل از این‌که شیخ کریم اذانی را در موسیقی ایرانی آواز بیات ترک بخواند، تمام اذان‌ها عربی بود. او کار دشواری را به سرانجام رساند چرا که گنجاندن اذان در دستگاه‌های ایرانی، کار آسانی نیست. بعد از او هم تلاش‌های زیادی برای خواندن اذان‌های مشابه شد، اما هیچ‌کدام با موفقیت همراه نبود. اذان موذن‌زاده‌ها تنها اذان در دستگاه‌های موسیقی ایرانی است. خود من هم هفت سال پیش در مسابقه‌ای به کمک دوستانی که همه صاحب‌نظر موسیقی بودند، می‌خواستم در این اذان تغییر بدهم، اما هیچ کاری نتوانستم بکنم. انگار این اذان یک معجزه بود.

آثارموسیقایی

  • آرزو قیزیم
  • ریحان
  • ساری بلبل
  • مهربان

مجسمه سازی

موذن در زمینه مجسمه سازی هم تبحر خاصی دارد.او دوره تکمیلی مجسمه سازی را در کشورآذربایجان وازاستادان بنام آموزش دیده‌است.مجسمه‌های خلق شده از جنس برنز او ازمشاهیر بنام اردبیل در میدانهای مختلف شهر اردبیل چشم هر بیننده‌ای را نوازش میدهد.

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 13:4 ::  نويسنده : علي
 
 
 

فرحناز منافی ظاهر

 
Farahnaz.jpg
 
تولد ۱ خرداد ۱۳۳۹
اردبیل
سال‌های فعالیت ۱۳۴۸ تاکنون
همسر(ها) حسین محب اهری
فرزندان دارای ۲ فرزند
مدرک تحصیلی فوق دیپلم هنر
 
 

فرحناز منافی‌ظاهر (زاده ۱ خرداد ۱۳۳۹ در اردبیل) بازیگر سینما و تلویزیون ایرانی است.

منافی ظاهر فوق دیپلم هنر از دارد و فعالیتش را در سال ۱۳۴۸، با گویندگی در گروه کودک رادیو و بازی در آغاز کرده‌است. او از سال ۱۳۵۳ وارد تئاتر شد و اولین تئاتر او در جشنواره جشن فرهنگ و هنر، با نام ترب نوشته بیژن مفید بود. از سال ۱۳۵۷، وارد تلویزیون شد و در سریال‌هایی چون امام‌علی به کارگردانی میرباقری، پدر سالار، خانه سالمندان، روزگار قریب، روز حسرت و در چشم باد ایفای نقش کرده‌است. حسین محب اهری، بازیگر سینما و تلویزیون، همسر او است.

فیلم‌شناسی

  • ۱۳۹۱ - در آرامش (مصطفی الماسی)
  • ۱۳۹۱ - به رنگ انار (علمداری)
  • ۱۳۹۱ - چند شاخه گل (پارسا)
  • ۱۳۹۰ - زبان مادری (محمدپور)
  • ۱۳۸۹ - اخلاقتو خوب کن
  • ۱۳۸۸ - بیداری (فرزاد مؤتمن)
  • ۱۳۸۷ - چهره به چهره (علی ژکان)
  • ۱۳۸۶ - دیوار
  • ۱۳۸۵ - قصه دل‌ها
  • ۱۳۸۲ - خوابگاه دختران (محمدحسین لطیفی)
  • ۱۳۸۰ - دختر شیرینی فروش (ایرج طهماسب)
  • ۱۳۷۵ - روزی که خواستگار آمد (فریال بهزاد)
  • ۱۳۷۴ - شریک زندگی (سیدعلی خوشن نشین )
  • ۱۳۷۴ - عروس کاغذی
  • ۱۳۷۴ - تحفه هند (محمدرضا زهتابی)
  • ۱۳۷۳ - هدف (بهرام کاظمی)
  • ۱۳۷۳ - راه افتخار (داریوش فرهنگ)
  • ۱۳۷۲ - همسر (مهدی فخیم زاده)
  • ۱۳۷۲ - روز فرشته (بهروز افخمی)
  • ۱۳۷۱ - راز چشمه سرخ (علی سجادی حسینی)
  • ۱۳۷۰ - پرواز در نهایت (محمدمهدی عسگرپور)
  • ۱۳۷۰ - سیرک بزرگ (اکبر خواجویی)
  • ۱۳۷۰ - مدرسه پیرمردها (علی سجادی حسینی)
  • ۱۳۶۹ - پرواز در نهایت
  • ۱۳۶۹ - عروس (بهروز افخمی)

برنامه‌های تلویزیونی

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 12:39 ::  نويسنده : علي
 
 
 

رسول ملاقلی‌پور

 

 
نام اصلی رسول ملّاقلی‌پور
زمینه فعالیت کارگردان و تهیه کننده
ملیت ایرانی
زاده ۱۳۳۴
تهران
درگذشته ۱۶ اسفند ۱۳۸۵
نوشهر
سال‌های فعالیت از ۱۳۶۲ تا ۱۳۸۵
محل تدفین بهشت زهرا
وب‌گاه رسمی  
کارهای برجسته میم مثل مادر ٫ مزرعه پدری, قارچ سمی, ٫پرواز در شب ٫ نسل سوخته
 
 
 
 

رسول ملّاقلی‌پور ( - ۱۷ شهریور ۱۳۳۴ - ۱۶ اسفند ۱۳۸۵) کارگردان ایرانی بود. ملاقلی‌پور از کارگردانان سینمای جنگ و اجتماعی ایران بود و توانست با فیلم پرواز در شب سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره فیلم فجر دریافت کند.

زندگی‌نامه

وی در روزهای آغازین انقلاب عکاسی را به‌طور آماتور آغاز کرد و با شروع جنگ ایران و عراق، به صورت حرفه‌ای به ادامه آن پرداخت و پس از آن به ساخت فیلم مستند از عملیات مختلف دفاع مقدس پرداخت و فیلم کوتاه را با دوربین ۱۶ میلی متری ساخت که موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم از شد. او نخستین فیلم بلند خود را در سال ۱۳۶۳ با نام پرواز در شب (۱۳۶۵) جایزه بهترین فیلم را از جشنواره پنجم فیلم فجر بدست آورد. با افق قدرت کارگردانی خود را به رخ همگان کشید و با ساخت مجنون و خسوف همگام با شرایط روز حرکت کرد. اما با فیلم را ساخت. شکست سفر به چزابه در اکران عمومی و توقیف ، ملاقلی پور را واداشت تا برای جبران ضرر، بدترین فیلم کارنامه اش را رقم بزند: . و برای اثبات توانایی‌هایش یک سال بعد نسل سوخته را ساخت. قارچ سمی که در سال ۱۳۸۰ ساخته شد، تمام ضعف‌های کمکم کن و تمام قوت‌های نسل سوخته را یکجا با خود داشت. یک فیلم خوش ساخت با شخصیت‌ها و نگاهی آشفته و روان‌پریش. میم مثل مادر ملاقلی‌پور که با استقبال عمومی مواجه شده بود یکی از آخرین فیلم‌های او بود.

ملاقلی‌پور در سفر خود به کربلا برای بازدید لوکیشن‌ها از فرصت استفاده کرد و مستندی نیز به نام شش گوشه عرش را جلوی دوربین برد که آخرین اثر او محسوب می‌شود. او در سفرش به کربلا متوجه شد که هنرمندان برجسته اصفهانی در آنجا مشغول طراحی ضریح امام حسین بن علی (ع) هستند. دو شب حضور در کنار این هنرمندان به فیلم مستندی بدل شد. قرار بود بخش دیگر از تصویربرداری این فیلم مستند نیز در اصفهان انجام شود. ملاقلی‌پور این فیلم را به صورت افتخاری کارگردانی کرد.

فیلم‌شناسی

کارگردان و نویسنده

نویسنده

کاندیدها و جوایز

  • کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلم (قارچ سمی)- دوره ۲۰ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۸۰
  • کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (قارچ سمی) - دوره ۲۰ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۸۰
  • کاندید سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (سفر به چزابه) - دوره ۱۴ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۷۴
  • کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (هیوا) - دوره ۱۷ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۷۷
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (هیوا) - دوره ۱۷ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۷۷
  • برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم (هیوا)- دوره ۱۷ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۷۷
  • کاندید سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول و دوم (افق) - دوره ۷ جشنواره فیلم فجر (فیلم‌های اول و دوم) - سال ۱۳۶۷
  • کاندید فیلم منتخب (قارچ سمی) - دوره ۷ جشن خانه سینما (مسابقه) - سال ۱۳۶۲
  • برنده لوح زرین بهترین فیلم (پرواز در شب) - دوره ۵ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۶۵
  • کاندید لوح زرین بهترین فیلمنامه (پرواز در شب) - دوره ۵ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) - سال ۱۳۶۵
  • کاندید لوح زرین بهترین فیلم سال (قارچ سمی) - دوره ۳ منتخب سایت ایران اکتور (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۸۲
  • کاندید لوح زرین بهترین کارگردان سال (قارچ سمی) - دوره ۳ منتخب سایت ایران اکتور (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۸۲
  • برنده لوح زرین بهترین فیلم سال (نسل سوخته) - دوره ۱ منتخب سایت ایران اکتور (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۸۰
  • کاندید لوح زرین بهترین کارگردان سال (نسل سوخته) - دوره ۱ منتخب سایت ایران اکتور (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۸۰
  • کاندید لوح زرین بهترین فیلمنامه سال (نسل سوخته) - دوره ۱ منتخب سایت ایران اکتور (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۸۰
  • سومین فیلم سال (پناهنده) - دوره ۹ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۳
  • سومین فیلم سال (سفر به چزابه) - دوره ۱۱ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۵
  • پنجمین فیلم سال (نسل سوخته) - دوره ۱۵ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۹
  • نهمین فیلم سال (مجنون) - دوره ۶ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۰
  • دهمین فیلم سال (هیوا) - دوره ۱۵ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۹
  • انتخاب ویژه سال (نسل سوخته) - دوره ۱۵ منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۷۹

مرگ

رسول ملاقلی پور که تا آخرین لحظات عمر خود تعهدش را به جنگ و فیلمسازی و کار در این زمینه انجام می‌داد عاقبت در راه همین تعهد جان باخت. وی که به عراق برای دیدن لوکیشن فیلم بعدی خود که آن هم به مقولهٔ جنگ می‌پرداخت رفته بود، در ۱۶ اسفند ۱۳۸۵ بر اثر سکتهٔ قلبی جان باخت و آخرین ساختهٔ خود را نیمه تمام گذاشت.

نامگذاری خیابانی در اردبیل

به پاس قدردانی از زحمات رسول ملاقلی پور فیلمساز فقید اردبیلی به پیشنهاد استاندار اردبیل، در مراسم اختتامیه اولین جشنواره میلاد سرخ خیابانی به افتخار وی نامگذاری می‌گردد.

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 12:37 ::  نويسنده : علي
 
 
 

مرضیه مشکینی

 
 
زمینه فعالیت کارگردان و
زاده ۱۳۴۸ / ۱۹۶۹
تهران
ملیت پرچم ایران ایرانی
سال‌های فعالیت از ۱۳۷۶ تا کنون
همسر محسن مخملباف
فرزندان سمیرا مخملباف
حنا مخملباف
میثم مخملباف
وب‌گاه رسمی خانه فیلم مخملباف
صفحه در وب‌گاه IMDb
صفحه در وب‌گاه سوره

مرضیه مشکینی کارگردان و نویسنده ایرانی است.

آثار

جایزه‌ها

سگ‌های ولگرد در جشنواره‌های بسیاری نمایش داده شده‌است از جمله، در سال ۲۰۰۴ در بخش مسابقه رسمی جشنواره ونیز برنده دو جایزه از این جشنواره شد. همچنین جایزه یونیسف از جشنواره ونیز ۲۰۰۴، جایزه دوربین نقره‌ای (برای ارتباطات فرهنگی و هنری) از جشنواره ونیز ۲۰۰۴، جایزه انجمن منتقدان بین‌المللی (جشنواره فیلم سنگاپور ۲۰۰۵، جایزه نت بک از جشنواره فیلم سنگاپور ۲۰۰۵، جایزه بهترین بازیگر زن (گل غتی) از جشنواره پاریس ۲۰۰۵ و جایزه بهترین فیلم از جشنواره برمودا ۲۰۰۵ را دریافت کرده‌است.

زندگی شخصی

مرضیه مشکینی همسر محسن مخملباف، کارگردان ایرانی است و خواهر وی ، فاطمه مشکینی همسر سابق محسن مخملباف بود که بر اثر آتش سوزی درگذشت .

مرضیه مشکینی هم اکنون به همراه همسر و فرزندانش خارج از ایران زنگی می‌کند.

دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, :: 12:36 ::  نويسنده : علي
 
 
 

مولاناعبدالعلی محوی اردبیلی

عبدالعلی محوی اردبیلیمتولداردبیل

زندگی

محوی اردبیلی در اردبیل متولدگردید. دوره‌ای از زندگی خود را در شیراز واصفهان گذراند. جهت کسب تجربه درزندگی به هندوستان مسافرت نمود.درآنجاحاکم آن دیارشد. از هم عصران اومی‌توان به مرشد بروجردی اشاره نمود که از یاران قدیمی هم بودند. احتمالا به سال ۱۰۲۴ قمری در برهان پور درگذشت.

توضیحات

مولاناعبدالعلی محوی اردبیلی رانبایدبامحوی همدانی اشتباه گرفت.

آثار

  • دیوان شعر
درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 12
بازدید هفته : 14
بازدید ماه : 318
بازدید کل : 259434
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی