ياشاسين شاهين دژ
چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:55 ::  نويسنده : علي
 
 
 

اسکودار

 
Kızkulesinden Üsküdar.jpg
 

اُسکودار (به ترکی استانبولی: Üsküdar)، یکی از بخش‌های آسیایی شهر استانبول و مركز آن است. این بخش در ساحل شرقی تنگه بسفر و در ناحیه جنوب غربی شبه جزیره قوجا ایلی قرار گرفته است. مساحت اُسکودار ۱۸۶ كیلومتر مربع، و ارتفاع آن از سطح دریا ۵۰ متر است. اُسکودار در داخل محدوده شهرداری استانبول، و یكی از پرجمعیت‌ترین نواحی این شهر است.

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:44 ::  نويسنده : علي

 

استان بتلیس
Bitlis ili
—  استان  —
مختصات: ‏۱۶″ ۲۳′ ۴۲°شرقی ‏۳۳″ ۳۱′ ۳۸°شمالی / ۴۲٫۳۸۷۷۸غرب ۳۸٫۵۲۵۸۳جنوب / -۴۲٫۳۸۷۷۸;-۳۸٫۵۲۵۸۳
کشور Flag of Turkey.svg ترکیه
ناحیه
مرکز بتلیس
فرمانداری
 - فرماندار Nurettin Yılmaz
مساحت
 - جمعاً ۶٬۷۰۷ کیلومترمربع
جمعیت (۲۰۱۰)
 - کل ۳۲۸٬۷۶۷
 - تراکم ۴۹/کیلومترمربع
کد پستی  
وب‌گاه bitlis.gov.tr

بتلیس نام یکی از استان‌های کردنشین ترکیه است که مرکز آن هم شهری است به همین نام می‌باشد .

جغرافیا

این استان در ساحل دریاچه وان واقع شده و در سرشماری ۲۰۰۰ واجد ۳۸۸۶۷۸ نفر جمعیت بوده‌است.

تاریخچه

نام بتلیس از بدلیس است. بدلیس فرمانداری بود که دژ کهن این سرزمین را به فرمان اسکندر مقدونی ساخت.

تاریخ بتلیس به ۲۰۰۰ پ.م. می‌رسد و در این شهر آثاری از دوره‌های اورارتو، آشور، مادها، مقدونی‌ها، رومی‌ها و بیزانس دیده می‌شود.

 
استان بتلیس


 

شهرستان‌ها

پیوند به بیرون

 

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:36 ::  نويسنده : علي
 
 
 

 

بورسا
—  شهر  —
بورسا در ترکیه واقع شده‌است
بورسا
 
مختصات: شرقی′۰۴°۲۹ شمالی′۱۱°۴۰ / ۲۹٫۰۶۷غرب ۴۰٫۱۸۳جنوب / -۲۹٫۰۶۷;-۴۰٫۱۸۳
کشور Flag of Turkey.svg ترکیه
ناحیه
استان  
فرمانداری
 - شهردار رجب آلتپه(حزب عدالت و توسعه)
مساحت
 - شهر ۱٬۰۳۶ کیلومترمربع
ارتفاع ۱۰۰ متر (۳۲۸ فوت)
جمعیت (2011)
 - شهر ۱٬۷۰۴٬۴۴۱
 - تراکم ۱٬۵۰۸٫۵۲/کیلومترمربع
 منطقه شهری ۱٬۹۴۸٬۷۴۴
منطقه زمانی EET (یوتی‌سی ۲+)
 - تابستان (ساعت تابستانی) EEST (یوتی‌سی ۳+)
کد پستی 1600
پیش‌شماره تلفن (+90) 224
کد پلاک ۳۶
وب‌گاه bursa.bel.tr
 
مسجد کوچکی در نزدیکی بازار بورسا.

بورسا یا بورسه (به ترکی استانبولی: Bursa) نام یکی از شهرها و مرکز استان بورسا در ترکیه است. این شهر چهارمین شهر بزرگ ترکیه است.

نام این شهر از نام یونانی Προύσσα (پروسا) آمده است. در منابع عرب و ایرانی و اسلامی به صورت «بورصه» آمده است.

بورسا شهری صنعتی است ولی در عین حال به خاطر شمار زیاد پارک و فضای سبز در این شهر، این شهر را گاه یَشیل بورسا (بورسای سبز) نیز می‌نامند. کوه

دو شخصیت اصلی یعنی کاراگوز و حاجی‌واد اشخاصی تاریخی بودند که در بورسا زندگی می‌کردند. مسجد معروف مسجد سبز ترکیه (یشیل جامع) و مجموعه بزرگ قونیه در این شهر قرار دارد.

 

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:27 ::  نويسنده : علي
 
 
 

زبان ترکی عثمانی

زبان تُرکی عُثمانی (به ترکی عثمانی: لسان عثمانی‎، به ترکی: Osmanlıca یا Osmanlı Türkçesi) زبان رایج و غالب در امپراتوری عثمانی بود.این زبان شمار فراوانی وام‌واژهٔ عربی و فارسی داشت و با الفبای عربی نوشته می‌شد.

نمونه متن

شعری از کتاب وحدت‌نامه نوشته اسحق خواجه:

پرتوانداز نور پیشانی   یوق عجب دینسه یوسف ثانی
جان و دل داده حسننه نسوان   عشق و سوزی ایله زلیخاسان
سایه‌آسا فتادهٔ راهی   ذره‌دن چوق ایدی هواخواهی

مقایسه واژگان

فارسی عثمانی ترکی استانبولی
واجب واجب vâcib zorunlu
دشوار مشكل müşkül güçlük, zorluk
شهر شهر şehir kent/şehir
جنگ جنك cenk savaş
چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:21 ::  نويسنده : علي
 
 
 

نگارگری عثمانی

 
تصویر نقاشان نگارگری عثمانی

نگارگری عثمانی گونه‌ای از هنر در امپراتوری عثمانی بوده که به نگارگری ایرانی شباهت نزدیکی دارد و همچنین تاثیراتی از هنر چینی دارد. این هنر همراه با تذهیب، خوشنویسی، مرمرکاری کاغذ و صحافی کتاب است. از تصاویر برای توصیف بهتر جملات و مضامین استفاده می‌شد. نقاشان در کارگاهی برای نقاشی جمع می‌شدند.

رنگ‌ها توسط رنگدانه‌های طبیعی مخلوط می‌شد و با افزودن پودر سفیده تخم مرغ و بعد از آن با مخلوط شدن با صمغ عربی رقیق می‌گشت. به این ترتیب رنگهایی با خلوص بسیار بالا و درخشان بدست می‌آمد.

در این نوع سبک پر استفاده‌ترین رنگها، رنگ‌های قرمز روشن، قرمز مایل به زرد، آبی و سبز بوده است.

جهان بینی نگارگران

ریشه یابی (عمیق نگری) در نگارگری عثمانی بسیار متفاوت است و می توان گفت هدف نگارگران همین عمیق نگری بود نه به تصویر کشیدن انسان یا چیزهای دیگر، زیرا آنان دنیا را با جهان بینی ای متفاوت می نگریستند.آنها بر اساس جهان بینی عرفانی به دنیا می نگریستند و دنیا را خالی از ارزش و نابود شدنی اما مفید برای بیان دیدگاهشان می دانستند.

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 11:9 ::  نويسنده : علي
 
 
 

خط طغرا

 
طغرای سلطان محمود دوم عثمانی، در آن نوشته شده: «محمود خان بن عبدالحمید مظفر دائماً»

طُغرا (یا طُغْری) نوعی از خوشنویسی پیچیده‌است که به وسیله آن لقب‌ها و نام سلطان یا امیری را برسر فرمان او می‌نویشتند مانند «السلطان الاعظم الاعدل جلال الدین اکبر پادشاه غازی». این خط خاص به عنوان امضاء برای سلطان‌ها در خاور میانه و به‌ویژه برای سلاطین عثمانی بکار می‌رفته‌است و در برخی مناطق آسیا مهرهای مشابه نیز دیده شده‌است.

این شیوه از خوشنویسی و ترکیب خط مرکب از چند خط عمودی منتهی به قوس گونه‌ای تودرتو و متوازی است که به شکل کمانی و به مانند طره بر سر فرمان‌ها، منشورها و احکام حاکمان در گذشته اغلب به یا شنگرف می‌کشیده‌اند.

هندوشاه نخجوانی سروده:

اعدل اقطار شرق و غرب کز القاب او   بر مناشیر امور عدل طغرا کرده‌اند

همچنین حافظ می‌گوید:

هلالی شد تنم زین غم که با طغرای ابرویش   که باشد مه که بنماید ز طاق آسمان ابرو

کار نگاشتن طغرا بیشتر منصب و شغلی خاص بوده بیرون از منصب و شغل کاتب، و گماشته بدین کار را طغرانویس و گاه طغرائی می‌نامیدند و طغرا بمنزله امضاء شاه یا امیر و حاکم بوده‌است.

قدیمی‌ترین خطی که شبیه به طغرا برای امضاء سلاطین موجود است متعلق به اورخان اول (۱۲۴۸- ۱۳۵۹) دومین سلطان عثمانی است.

نگارخانه

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 10:44 ::  نويسنده : علي
 

خرم سلطان

 

خرم سلطان
روکسلانا
زاده الکساندرا آناستازیا لیسوفسکا
۱۵۰۶
روهاتین، پادشاهی لهستان
درگذشته ۱۵ آوریل ۱۵۵۸ (۵۲ سال)
سرای توپقاپی در قسطنطنیه (امروزه استانبول)
آرامگاه مسجد سلیمانیه، استانبول
شناخته‌شده برای خاصگی سلطان
مذهب در ابتدا در کلیسای ارتدوکس شرقی غسل تعمید داده شد ولی بعداً به اسلام گروید.
همسر سلیمان اول
فرزندان سلیم دوم، مهرماه، جهانگیر، بایزید، و محمد

خرم سلطان (۱۵۰۶ – ۱۵ آوریل ۱۵۵۸) با نام اصلی روکسلانا یا الکساندرا لیسوفسکا همسر سلطان سلیمان قانونی بود.

نام‌ها

منابع سدهٔ شانزدهم عثمانی دربارهٔ نام او به هنگام دوشیزگی سکوت کرده‌اند اما چندین سده بعد در روایت‌های مردمی اوکراین که اولین بار در سدهٔ نوزدهم ثبت شده‌اند، از او با نام آناستازیا یاد شده‌است و طبق روایت‌های لهستانی، نام او الکساندرا لیسوفسکا بوده‌است.

در زبان‌های اروپایی از او بیشتر با عنوان روکسلانا نام برده‌اند و در ترکی با عنوان خرم و در عربی با عنوان كريمة‎.

سال‌های آغازین

بنا بر منابع اواخر سدهٔ شانزدهم و اوایل سدهٔ هفدهم، چون ، شاعر لهستانی که دربارهٔ خرم سلطان در ترکیه به تحقیق و پژوهش پرداخته‌است، خرم احتمالاً دختر کشیشی ارتودکس از اوکراین بود. او در روهاتین، در ۶۸ کیلومتری جنوب شرقی لووف زاده شد. در دههٔ ۱۵۲۰ در یکی از یورش‌های مکرر به آن منطقه، اسیر و برده شد. احتمالاً ابتدا به بازار برده‌فروشان کافا و سپس به قسطنطنیه منتقل شد و از آنجا برای حرم‌سرای سلطان انتخاب شد.

زندگی با سلطان

او به‌سرعت مورد توجه سلطان قرار گرفت و حسادت رقبایش را برانگیخت. یک روز سوگلی سلطان، ماه‌دوران (همچنین معروف به گلبهار)، به‌شدت با او درگیر شد و به‌سختی او را کتک زد. سلطان سلیمان که از این قضیه دل‌آزرده شده بود، ماه‌دوران را به همراه شاهزاده مصطفی به مانیسا تبعید کرد. تبعید او در ظاهر به دلیل رسم سنتی تربیت ولیعهد در شهری دیگر، انجام گرفت ولی واقعیت چیز دیگری بود. با رفتن ماه‌دوران، خرم به سوگلی بی‌رقیب سلطان یا خاصگی سلطان تبدیل شد. سال‌ها بعد، به دلیل ترس از شورش (ترسی که احتمالاً خرم سلطان به آن دامن زده بود)، سلطان سلیمان دستور داد تا پسرش مصطفی را خفه کنند و به قتل برسانند. پس از مرگ مصطفی، گلبهار موقعیتش در کاخ به عنوان مادر ولیعهد را از دست داد و به بورسا رفت.

نفوذ خرم بر سلطان به‌سرعت افسانه‌ای شد. او برای سلطان شش فرزند به دنیا آورد: مهرماه، سلیم، بایزید، عبدالله، جهانگیر، و محمد. با زیر پا گذاشتن عادات و رسومات پیشین، خرم در نهایت از بردگی خارج شد و به بنده‌ای آزاد و همسر نکاحی سلطان بدل شد. بدین ترتیب سلیمان قانونی، اولین سلطان امپراتوری عثمانی پس از اورخان غازی شد که همسری رسمی اختیار می‌کرد. با این ازدواج، موقعیت خرم سلطان در کاخ افزایش یافت و در نهایت با اعمال نفوذ، پسرش سلیم را بر تخت حکومت نشاند. همچنین خرم به عنوان مشاور سلطان در امور کشوری عمل می‌نمود و احتمالاً بر امور خارجی و سیاست‌های بین‌المللی امپراتوری عثمانی نیز اعمال نفوذ می‌کرد. دو نامه‌ای که خرم به ، پادشاه لهستان نوشته بود، هم‌اکنون نیز موجودند و در طول حیات او، روابط امپراتوری عثمانی با دولت لهستان صلح‌آمیز بود. برخی از مورخین اعتقاد دارند که خرم سلطان با استفاده از قدرت سلطان سلیمان، حمله‌های مکرر به زادگاهش که برای گرفتن برده انجام می‌گرفت را کنترل کرده بود.

خیرات

در کنار دخالت‌ها و دسیسه‌های سیاسی‌اش، خرم‌سلطان در انجام امور خیریه نیز دستی داشت و احتمالاً ایفای این نقش را به تقلید از هارون‌الرشید انجام می‌داد. ساختن مسجد، دو مدرسهٔ قرآنی، فواره، و بیمارستان زنان در نزدیکی بازار برده‌فروشی قسطنطنیه از جمله اقدامات خیریهٔ او به حساب می‌آیند. او دستور داد تا در نزدیکی مسجد ایاصوفیه، حمامی بنا کنند تا عبادت‌کنندگان بتوانند از آن استفاده کنند؛ حمامی که امروزه نام دارد. در سال ۱۵۵۲ در بیت‌المقدس، را بنا کرد تا در میان فقرا و نیازمندان غذای رایگان توزیع کند.

همچنین برخی از کارهای قلاب‌دوزی او (یا حداقل قلاب‌دوزی‌های که به سرپرستی او انجام گرفته بود) تاکنون باقی مانده‌اند؛ از جمله قلاب‌دوزی‌هایی که در سال ۱۵۴۷ و ۱۵۴۹ به ترتیب به شاه تهماسب و سیگیسموند دوم اوگوستوس اهدا شد.

مرگ

 

خرم در ۱۵ آوریل ۱۵۵۸ درگذشت و در ایزنیک که طرحی از باغ‌های بهشت بر روی آن‌ها نقش بسته‌است دفن شد. آرامگاه او در نزدیکی آرامگاه مجزا و حزن‌انگیزتر سلطان سلیمان، در مسجد سلیمانیه قرار دارد.

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 10:42 ::  نويسنده : علي
 
 
 

مهرماه سلطان

 
شاهدخت
خاندان عثمانی
پدر سلطان سلیمان
مادر خرم سلطان
زادهٔ ۲۱ مارس ۱۵۲۲(1522-03-21)
قسطنطنیه، عثمانی
درگذشته ۲۵ ژانویه ۱۵۷۸ (۵۵ سال)
قسطنطنیه، عثمانی
مدفن مسجد سلیمانیه، استامبول
مذهب اسلام

شاهدخت مهرماه سلطان (۲۱ مارس ۱۵۲۲ – ۲۵ ژانویه ۱۵۷۸) دختر سلطان سلیمان اول و خرم سلطان بود. او در قسطنطنیه به دنیا آمد. او همسر رستم پاشا، سومین وزیر اعظم سلطان سلیمان اول، بود.

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 10:37 ::  نويسنده : علي
ماه‌دوران

تصویری از ماه دوران
زادروز بوسفور
درگذشت استانبول
محل زندگی استانبول
همسر سلیمان قانونی
فرزندان شاهزاده مصطفی

ماه‌دوران یا گلبهار (درگذشت: ۱۵۸۰ یا ۱۵۸۱) نام خاصگی نخست سلطان سلیمان قانونی است که شاهزاده مصطفی را زاد. از چگونگی آشنایی‌اش با دربار عثمانی چیزی در دست نیست.وی به عنوان زیباترین زن تاریخ عثمانی شناخته می‌شود.زنی با موهای قهوه‌ای و چشمان سبز.

ماه دوران اصالتی آلبانیایی یا چرکیسی داشت.

نام شناسی

ماه دوران به معنی همیشه زیبا یا کسی که زیباییش از بین نمیرود و یا دوران زیبایی است.معنی دیگر نام وی ماه بخت و اقبال است.سلیمان وی را ماه دوران نوبهار نامید.

چهار شنبه 8 آذر 1391برچسب:, :: 10:26 ::  نويسنده : علي
 
 
 

عایشه حفصه سلطان

 

مجسمهٔ نیم‌تنهٔ عایشه حفصه سلطان در مانیسا، ترکیه
زاده عایشه
۱۴۷۹
درگذشته مارس ۱۵۳۴
قسطنطنیه
شناخته‌شده برای والده سلطان
مذهب اسلام
همسر سلیم یکم
فرزندان پسران:
سلیمان قانونی؛
دختران:
خدیجه، فاطمه، و حفصه

عایشه حفصه سلطان یا به اختصار حفصه سلطان همسر سلطان سلیم اول و مادر سلیمان قانونی بود. او از زمانی که پسرش، سلیمان، در سال ۱۵۲۰ بر تخت سلطنت نشست تا لحظهٔ مرگش در سال ۱۵۳۴ یکی از تأثیرگذارترین شخصیت‌های دربار به حساب می‌آمد. او اولین کسی بود که لقب والده سلطان را گرفت و این بدین معنا بود که او سلطان حرمسراست. عایشه حفصه سلطان در سال ۱۵۳۴ درگذشت و در کنار آرامگاه همسر خود در مسجد سلیم یکم در استانبول به خاک سپرده شد.

درباره وبلاگ

با سلام و ادب خدمت شما سروران گرامي و عزيز . هدف من از ايجاد اين وبلاگ معرفي و شناساندن اصالت ريشه فرهنگ سنن بزرگان مشاهير و آثارباستاني شهر و روستاهاي اقوام متمدن آذري و ترك زبان مي باشد . ضمنآ بدون هيچ وابستگي به جناح و حزبي مديريت ميشود . خواهشمند است نظرات ارشادي خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگتون ارائه فرمائيد . منتظرتون هستم . با سپاس
آخرین مطالب
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 22
بازدید دیروز : 20
بازدید هفته : 693
بازدید ماه : 144
بازدید کل : 259260
تعداد مطالب : 1076
تعداد نظرات : 118
تعداد آنلاین : 1



ابزار نمایش عکس تصادفی